Entrevista a Jordi Balsa, cap de llista de Terceravia Ordino

Jordi Balsa és el ‘rookie’ en aquestes comunals a Ordino. Lidera la llista presentada per Terceravia amb Encarnación Vàzquez com a segona. A l’entrevista va estar acompanyat per David Drets, membre del partit i també mà dreta en la campanya electoral. Balsa, nascut a Andorra la Vella fa 42 anys, viu a Ordino i per primera vegada es presenta encapçalant una proposta després de ser segon de Noemí Amador a les territorials.

Es preveu una dura pugna electoral, perquè quatre llistes en una parròquia tan  petita com Ordino... Per què creu que hi ha tantes propostes diferents per al ciutadà?
No sabria dir quin és el motiu. En tot cas que hi hagi quatre llistes és un èxit de la democràcia perquè permetrà als veïns de la parròquia, quan vagin a votar el dia 15, triar entre quatre projectes polítics diferents. Sempre que hi hagi opció de triar és bo per a la democràcia.

Terceravia té força independents a la llista. Molts els cataloguen com a valents, honestos i també inexperts...
Som un projecte coherent i amb gent jove i treballadora. Amb molta il·lusió de posar-se al servei de la parròquia, i potser una de les coses que vaig posar de manifest quan vaig entrar a la candidatura va ser que preferia perdre un votant que explicar una mentida.

Com definiria el programa electoral de Terceravia?
Pretenem posar el Comú a l’abast de la gent de la parròquia, i el que s’ha prioritzat és protegir el medi ambient de la parròquia, que és una de les joies que tenim. També donar un impuls i potenciar tota la part cultural i de tradicions. Ordino és el bressol de la cultura. S’ha fet el Manual Digest, tenim la Casa d’Areny-Plandolit, la Ruta del Ferro i hi ha moltes coses que identifiquen la parròquia com un centre i nucli dur de cultura. Per fer això volem que s’impliqui la gent més gran i també els més petits.

Va ser segon a les territorials d’Ordino amb Noemí Amador de cap de llista. Per què ha decidit passar a la primera línia?
Són temes que no són ben bé una decisió que prenguis tu sol. Hi ha un equip al darrere que treballa amb tu i amb els quals prepares el projecte. El primer que hem fet ha estat crear el projecte i després endreçar les nostres persones. Sí que és veritat que després de les nacionals accepto el repte de tirar endavant el comitè parroquial d’Ordino i tiro del carro. És el pas lògic.

És nou a la política, però arriba amb ganes de treballar, com diuen els que us coneixen, per les persones...
De fet, jo a les nacionals el que em vaig trobar és que la gent em deia: “Només em veniu a veure quan hi ha eleccions.” Jo amb aquesta gent em vaig comprometre a fer un projecte a Ordino perquè sigui una opció política de futur que està creixent. Volem apropar la política a la gent. Tothom pot fer política. Només cal tenir ganes i la valentia de tirar endavant. La nostra llista té ganes de sumar per la parròquia, i això ho volem transmetre.

Com veu les altres llistes?
No t’ho sabria dir. Aquesta pregunta la respondran els electors el dia 15 a les urnes. A mi no em toca fer-ho. 

Sempre ha apostat pel sector primari i sempre ha criticat les poques inversions que es fan a l’agricultura i la ramaderia... Pretén canviar aquesta tendència?
Penso que és un sector que està una mica oblidat. Al nostre projecte parlem del sector primari i creiem que s’està vivint un canvi de paradigma respecte a tot el que és el sector 
primari. Evidentment, aquest sector el que necessita és que algú l’escolti, el pugui guiar i ajudar en la transformació que s’està vivint. Ens posem en una taula amb ells a l’abast per poder ajudar en les possibilitats que ens brindi el Comú per afrontar aquest canvi. 
És una parròquia en la qual el sector primari és important i creiem que se li ha de donar visibilitat.

A Ordino Arcalís, quin futur li veu?
La situació d’Ordino Arcalís ara mateix és que s’ha concessionat a Grandvalira i a partir d’aquí això ha generat un sanejament de les arques públiques que és d’agrair. Creiem fermament que s’ha de trobar una situació de win win en l’explotació privada perquè es pugui reconduir una part d’aquest guany cap a un benefici per a la gent que viu a la parròquia. En el dia a dia està una mica morta la parròquia, i això s’ha de potenciar. Amb una taula de treball on pugui haver l’explotació privada, el Comú i també Govern si escau, per trobar solucions perquè aquesta explotació permeti que hi hagi vida a la parròquia durant tot l’any i no només durant els mesos d’hivern.

Amb l’aprovació del pla d’urbanisme, a finals de mandat, l’oposició va dir que era una decisió electoralista. Ho veu així?
Tenim un pla d’urbanisme que roda des del 2018, i de fet, amb les converses que hem tingut amb els veïns ens comenten que hi ha fins a 96 al·legacions per respondre... Ostres! És veritat que el pla d’urbanisme fa falta i s’ha d’aprovar, però a un mes i escaig de les eleccions limita un possible debat que pugui haver girat entorn d’aquesta figura.

Com es pot donar vida als pobles?
Hi ha 50.000 maneres de fer-ho. S’han de fer activitats que provoquin que la gent del país i el turista tingui ganes de visitar el poble. Des de la cultura, que nosaltres hi apostem força, amb una oferta més global, i després s’ha de facilitar l’accés a la gent de diversitat funcional. Ordino té potencial per atreure aquest tipus de gent. Volem fer una agenda d’activitats que comprengui tot un any i han d’abraçar els diferents pobles. No només ens quedarem a Ordino. Al final s’ha de potenciar tot. 

Ordino es ‘ven’ sola?
Res es ven sol. És veritat que quan tu ensenyes una imatge d’Ordino penses, que bonic... És la parròquia més maca del país, però si fas una activitat i no la promociones la gent ni se n’assabenta. Només s’anuncia a Ordino i no a la resta de llocs. 

Quin ús li veu al Centre de Congressos?
El Centre de Congressos té moltes opcions i moltes possibilitats, i tristament està desaprofitat. Volem activar-lo, ja que té moltes opcions i està desaprofitat. La nostra idea és potenciar-lo per dinamitzar la parròquia.

Quines creu que són les inversions necessàries?
El que cal amb més celeritat és millorar els serveis. A nivell d’enllumenat s’ha de fer més sostenible. Després ens hem d’asseure pel projecte Ordino Arcalís i després trobar la manera que es pugui accedir còmodament a Ordino Arcalís. Cobrir el parc infantil perquè a l’hivern es pugui tapar. Grans projectes, faraònics, no en tenim.

 

FOTO: JONATHAN GIL