La mesura del Comú d’Andorra la Vella d’eliminar la mitja hora de gratuïtat als aparcaments comunals “és una decisió ferma”. Ho ha ratificat la cònsol major d’Andorra la Vella durant la sessió de consell de Comú celebrada aquesta tarda. “Difícilment el comú d’Andorra la vella reconsiderarà aquesta mesura perquè la vam prendre sabedors de com anaven les coses i del que representava”, ha afegit.

Segons Marsol, es tracta d’una mesura que ja es va recomanar abans de la pandèmia en una taula de mobilitat i que fins i tot després el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, va explicar als consellers comunals en una reunió. En concret, a la taula de Mobilitat es va posar sobre la taula la mesura de limitar les gratuïtats als aparcaments sobretot a les parròquies centrals perquè la gent “no vagi de pàrquing en pàrquing” aprofitant aquests temps gratis, ha explicat Marsol, amb l’objectiu d’ordenar la mobilitat i promoure la sostenibilitat. I és per això que el Comú ha aplicat aquesta iniciativa. “Si funcionés a Escaldes seria millor”, ha assenyalat, però es tracta d’una competència comunal. En aquest sentit, Marsol s'ha compromès a demanar que en la propera reunió de la taula de mobilitat s’inclogués en l’ordre del dia el Pla de mobilitat de l’eix central, un document que recollia una sèrie de recomanacions per a les parròquies d’Andorra la Vella i d’Escaldes i del qual no s’ha tornat a parlar. 

6.090 signatures
D’aquesta manera la cònsol ha respost a la demanda inclosa als precs i preguntes de la sessió de consell a propòsit de les 6.090 firmes recollides, 3.000 de les quals de residents a la capital, en la campanya Change.org promoguda pel Partit Socialdemòcrata i de la qual ha dit que no estava sorpresa del nombre de signatures recollides tot i que considera que l’enunciat induïa a l’error i, a més, aquesta ordinació de preus públics es va aprovar a la sessió de consell del desembre amb els vots a favor de la majoria i l’abstenció del PS. De fet, els consellers de la minoria han demanat els estudis tècnics de Mobilitat que fonamentessin la mesura de treure la mitja hora de gratuïtat. Una petició que ja havien fet palesa en la roda de premsa convocada a primera hora de la tarda per parlar de la recollida de signatures perquè tornés la mitja hora gratuïta per als ciutadans que no vulguin la targeta PK. 

També s'han queixat de la falta de comunicació de la iniciativa als ciutadans per part del Comú, que els treballadors fronterers no poguessin adquirir la PK i finalment han tornat a demanar que hi hagi una targeta d’aparcament vàlida per a tots els pàrquings del país o si més no coordinar la iniciativa amb Escaldes i la targeta servís a les dues parròquies.

900 PK des del gener
En relació precisament amb la targeta PK, el conseller socialdemòcrata Sergi González s'ha referit al fet que hi havia hagut “una allau de demandes”, fins al punt d’haver de reforçar el servei d’expedició d’aquestes. Marsol ho ha negat i ha donat xifres. Des de l’1 de gener fins a data d’ahir se n’han expedit unes 900, amb la qual cosa ara hi ha poc més de 15.000 ciutadans de tot el país que la tenen. Quant al reforç del servei, ha assenyalat que només es va incorporar una persona els primers dies per ajudar en les impressions de les targetes.

11 milions d’euros reconduïts al 2022

El consell de Comú ha aprovat la incorporació al pressupost del 2022 d’11,3 milions de romanents de l’exercici anterior. Són inversions compromeses al 2021 però que encara no s’han liquidat. La cònsol ho ha qualificat d’“atípic” però ha assegurat que no comprometen les inversions futures del Comú, com havia suggerit la consellera de la minoria, Dolors Carmona.

Si el Mountain Music costa menys l’aportació del Comú es reduirà
Els 200.000 euros que el Comú d’Andorra la Vella ha d’aportar a Andorra Turisme per l’Andorra Mountain Music es reduiran si finalment el  cost per a Andorra Turisme és menor. Així ho ha afirmat avui la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, tot i que ha explicat que encara que es faci una sessió menys el caixet dels que hi actuen s’equipara al cost inicial previst.

De tota manera, ha insistit que es tracta d’una aposta del Comú que revertirà en un benefici per a comerciants, restauradors i hotelers. També ho creu així en relació amb l’Andorra Multisport Festival. De fet, els consellers de la minoria van insistir que cal tenir dades sobre l’impacte que suposa la celebració d’aquests esdeveniments en l’economia. En aquest sentit el conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri, ha anunciat que la setmana vinent tindrien una reunió per avaluar precisament l’impacte de l’edició de l’Andorra Multisport de l’any passat. 

De preus públics a taxes
D’altra banda, el Comú també ha donat llum verd llum verda a la modificació de l’ordinació tributària i de preus públics per adaptar-la a la nova Llei de finances comunals, publicada el 3 de gener i, per tant, amb posterioritat a l’aprovació de l’ordinació comunal que ara es modifica. El canvi principal és que alguns dels preus públics, com el consum d’aigua o les reserves d’estacionament i gual, ara passen a ser taxes. En la modificació tributària s’han introduït exoneracions per als locals d’oci nocturn, que han hagut de patir tancaments a causa de la pandèmia, i per tant, se’ls aplicaran bonificacions i no hauran de pagar les taxes comunals corresponents a tot el 2021 i fins a l’11 de febrer, que va ser quan van reobrir.