Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la conferència de l'ambaixador de França al Principat, Jean-Claude Tribolet.
Un moment de la conferència de l'ambaixador de França al Principat, Jean-Claude Tribolet.

Tribolet presenta les prioritats de la Presidència francesa de la UE


Escrit per: 
Redacció / Foto: Comú de Sant Julià de Lòria

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va presidir ahir una conferència telemàtica per presentar les prioritats de la Presidència francesa de la Unió Europea, a càrrec de l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet. Sota el tema Recuperació, potència i pertinença, el programa gal té com a objectiu donar una resposta europea als principals reptes als quals ha de fer front la UE actualment.

Així, durant la seva intervenció, l’ambaixador Tribolet va presentar els tres grans eixos que marcaran l’agenda de la Presidència francesa: una Europa més sobirana, amb un nou model de creixement econòmic i més humana.

Quant a la sobirania d’Europa, l’ambaixador va destacar que la prioritat francesa serà reformar l’espai Schengen per millorar la política d’asil tot protegint les fronteres europees i respectant els seus valors i compromisos internacionals. França també té la intenció de treballar per una Europa més forta i capaç d’actuar en matèria de seguretat i defensa.

Tribolet va remarcar també que Europa ha d’actuar per garantir la prosperitat i l’estabilitat del seu veïnat, especialment als Balcans Occidentals, especialment en el moment actual en que les tensions no deixen de créixer. També ha mencionat la recent celebració de la Cimera UE – Unió Africana, que confirma l’establiment d’una nova aliança.

Pel que fa a la recuperació econòmica, l’ambaixador va apuntar que cal conciliar el desenvolupament econòmic post-pandèmia, vehiculat a través dels fons “Next Generation”, amb l’ambició climàtica. En aquest sentit, França treballarà per seguir impulsant una Europa que produeixi i que sigui puntera en innovació, digitalització i tecnologia.

Abans de passar a l’últim gran eix, Tribolet va recordar però que França prioritzarà legislar sobre dos aspectes: la regulació de les grans empreses tecnològiques, per evitar la creació de monopolis, i el discurs d’odi.

Finalment, França treballarà per una Europa més humana i per fer avançar negociacions com la proposició de directiva relativa als salaris mínims adequats a la UE o la igualtat entre homes i dones en els consells d’administració d’empreses, entre d’altres.

L’ambaixador també va tenir unes paraules per a l’acord d’associació que negocia actualment Andorra, juntament amb Mònaco i San Marino, amb la UE i va recordar que, tal com recull el programa de la presidència francesa, França buscarà fer avançar aquestes negociacions, tot i recordar que és la Comissió Europea l’encarregada d’aquest dossier.

Aquesta conferència telemàtica s’emmarca en la voluntat del ministeri d’Afers Exteriors i de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus d’apropar les institucions de la UE a tots els actors econòmics, polítics i socials, així com a la ciutadania d’Andorra. El Consell de la UE és la institució europea composta pels diferents ministres dels Estats europeus i encarregada de proposar, modificar i adoptar la legislació. Per tant, el país en qüestió tindrà una influència directa durant el seu mandat en l’agenda i les polítiques europees.

A l’acte hi van participar una quarantena de persones, tant representants del Consell General, cònsols i del sector social i econòmic del país, com ambaixadors acreditats a Andorra i altres personalitats.

tribolet
presenta
prioritats
presidència
francesa
ue
Presidència francesa
Unió Europea

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte