Els sindicats de l’administració van valorar ahir positivament el contingut de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) en relació amb la Llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal, que reconeix que s’ha vulnerat el dret a la llibertat sindical.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el portaveu de la Plataforma Sindical de Funcionaris, Joan Torra, van expressar que la satisfacció dels sindicats que van interposar el recurs d’empara és doble. Per una banda, perquè l’alt tribunal obliga el Govern a convocar la comissió consultiva de la funció pública perquè emeti el seu informe preceptiu sobre el text en qüestió i, per una altra, perquè es remarca, cosa que no havia passat fins ara a Andorra, els drets sindicals que tenen els treballadors, ja siguin del sector públic o del privat.
I és que, segons va explicar Ubach, fins ara no hi havia hagut cap sentència “que reconegués que els sindicats tenen uns certs drets en aquest país”, raó per la qual considera que ja es pot parlar d’un abans i d’un després d’aquest pronunciament del TC perquè finalment es reconeix “que els sindicats tenen algun dret”. Tot i el pronunciament en part favorable del TC, potser la qüestió no es tancarà aquí,  ja que els sindicats estan estudiant la possibilitat de reclamar danys i perjudicis, qüestió en què no va voler entrar el tribunal.
El líder de l’USdA va recordar que la Llei de la funció pública, que faculta la comissió consultiva per emetre informes preceptius sobre les reformes impulsades a l’administració, es va aprovar al seu dia amb el suport de membres de l’actual majoria i ara s’ha demostrat que “no són capaços ni de fer-la complir”. “Estem en una societat que deixa molt a desitjar  quant a drets sindicals, no hi ha diàleg i tot es fa amb un sistema feudal”, va reiterar Ubach, en el mateix sentit que ja s’ha pronunciat en diferents ocasions, al mateix temps que demanava una homologació en aquest àmbit amb la resta de països europeus. “Volen una homogeneïtzació en tot menys en drets laborals”, va dir el secretari general de l’USdA.
Ubach va insistir que els actuals governants no estan tenint en compte per a res els sindicats i va esmentar el cas concret de la reforma laboral en marxa, que “ni tan sols se’ns ha consultat”. “Els que hem d’opinar sobre un tema com aquest som els sindicats, com a representants legítims dels treballadors”, va afegir. Ubach va lamentar que un país que exerceix la presidència del Consell d’Europa vulneri els drets sindicals, i va anunciar que farà arribar una queixa a aquest organisme a través de la Confederació Europea de Sindicats (CES).

Valoració jurídica
L’anàlisi jurídica del text va correspondre a l’advocat Manuel Pujadas, que va interposar els recursos, primer davant del batlle i el Tribunal Superior de Justícia i finalment al Tribunal Constitucional. El lletrat es va mostrar molt crític amb la valoració de la sentència que havia fet el dia anterior el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. En aquest sentit, va acusar el ministre de fer “discursos manipuladors que acaben falsejant les coses”, pel fet de no reconèixer que els punts que s’han aprovat són els “fonamentals” que estaven continguts al recurs d’empara i que, en canvi, els que no han prosperat eren aspectes “derivats”.
“El Govern ha de saber llegir la sentència sense fer-li dir el que no diu”, va insistir Pujadas, que es referia així a la presentació en Power Point que el ministre va mostrar als periodistes per explicar que tan sols una de les demandes dels sindicats havia estat tinguda en compte pel TC.
Segons el parer de l’advocat, hi ha dos aspectes essencials que es deriven de la sentència del TC: que la possible vulneració dels drets fonamentals es pot analitzar encara que la llei ja estigui aprovada i que, per a l’exercici dels drets fonamentals, no n’hi ha prou que tan sols es mencionin sinó que hi ha d’haver una “aplicació efectiva”.
Pujadas va reconèixer que el TC tan sols atorga parcialment l’empara sol·licitada (apartat primer de la resolució), però deixa clar que s’ha vulnerat el dret de creació i funcionament d’organitzacions sindicals, reconegut en l’article 18 de la Constitució (apartat segon), i ordena que el Govern convoqui la comissió consultiva de la funció pública (apartat tercer), segons el que s’exposa en el fonament jurídic setè de la sentència.
En aquest punt, l’alt tribunal recorda l’obligació de convocar la comissió consultiva perquè pugui ser escoltada i emeti el seu informe preceptiu, perquè l’executiu valori la possibilitat d’impulsar o no un nou projecte de llei en què s’incorporin els seus suggeriments.
Per aquesta raó, Pujadas va demanar al Govern que “no es precipiti  a l’hora de dir que la llei no es canviarà”, ja que aquesta porta es deixa oberta, i li va demanar que tingui “menys arrogància perquè les coses són com són” i hi pot haver aspectes proposats pels sindicats que entrin a formar part del text.
En aquest sentit, els sindicats són optimistes i troben que la llei es podria modificar, ja sigui per la via de la negociació o perquè una cinquena part dels consellers generals, el cap de Govern o tres comuns facin servir la seva potestat per impugnar-la. “Recomano al Govern que tingui una mica més de sentit de la realitat i que no confongui la majoria electoral amb la majoria social”, va dir Pujadas.
L’advocat va voler destacar també el “coratge institucional” que ha tingut el TC pel fet d’haver-se pronunciat sobre una matèria “en què no han volgut entrar cinc institucions”, com són la Batllia, el Tribunal Superior, el Govern, el Consell General i la Fiscalia General.  Per la seva banda, els representants sindicals van indicar que caldrà convocar també la comissió consultiva de la funció pública per tractar sobre el model de jubilació, però que la negociació correspondrà als sindicats.