Diari digital d'Andorra Bondia
Un 20% dels expedients que avalua la Conava resulten ser desfavorables
Un 20% dels expedients que avalua la Conava resulten ser desfavorables

Un 20% dels expedients que avalua la Conava resulten ser desfavorables


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’any passat a la Comissió Nacional de Valoració (Conava) hi havia registrades 1.129 persones amb una discapacitat del 33% o superior. El 2016 es va estudiar 404 expedients, corresponents a 367 persones (ja que un individu en pot sol·licitar diversos). D’aquests dossiers, un 20%, uns 82, van obtenir un informe desfavorable, és a dir no van aconseguir el certificat de discapacitat, i uns 322 van ser favorables. A més dels criteris mèdics, la cap de l’àrea de Promoció de l’Autonomia Personal, Mercè Pascual, va explicar que la comissió estudia els casos un per un per saber “si es poden fer les activitats de la vida diària”. En cas afirmatiu la persona no rep el certificat de discapacitat, que entre altres coses és un requisit imprescindible per accedir als serveis, programes i prestacions adreçats al col·lectiu de persones amb discapacitat. 
La Comissió Nacional de Valoració és l’òrgan nacional de caràcter tècnic i públic encarregat de valorar les persones susceptibles de tenir algun tipus de discapacitat i determinar el seu accés als programes i/o serveis, així com a les prestacions adreçades al col·lectiu de les persones amb discapacitat. Obté la condició de persona amb discapacitat aquella que, una vegada valorada per la Conava, obté un grau de menyscabament del 33% o superior. 
Pel que fa al perfil d’aquestes persones, cal destacar que un 27% tenien un grau de menyscabament d’entre el 33% i el 47%, i un 25%, un de superior al 33%. I respecte de la discapacitat, en un 32% dels casos és física i un 27%, psíquica. Tal com va destacar Pascual, els expedients augmenten perquè es considera que s’ha fet “esforços per acompanyar” aquestes persones.
Les pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat, que reben les que amb ocupacions a temps parcial o de baix rendiment i prestacions no superen el 150% del LEC (llindar econòmic de cohesió social) i no arriben al salari mínim, el Govern ofereix prestacions per arribar-hi. L’any passat 150 persones van rebre aquestes ajudes, la xifra més alta dels darrers deu anys. El 2016 es va atorgar 21 pensions noves. L’increment d’aquestes prestacions va en consonància amb l’augment de les destinades a la gent gran, també de solidaritat, que, tal com ja va avançar el BonDia, arriben a 754 persones. Segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el criteri de baremació d’aquestes pensions s’ha ampliat amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris, ja que abans es mesuraven per una quantitat fixa i ara es té en compte el salari mínim. 
Quant a la gent gran, l’any passat es van tramitar 144 expedients i 96 van ser favorables, i la resta, 48 (el 33%), van ser desfavorables. Les pensions de solidaritat per a les persones amb discapacitat van suposar un cost d’1.837.299 euros. Respecte a les pensions de solidaritat per a la gent gran, el cost total puja a 3.636.609 euros. 
Per altra banda, el Govern afilia a la Seguretat Social totes les persones amb discapacitat que ho sol·licitin i compleixin els requisits. El 2016 gaudien d’aquesta prestació 253 persones, de les quals a 28 se’ls havia atorgat l’any passat.

Autonomia personal
Pascual i Espot van fer balanç ahir de les activitats de l’àrea de Promoció de l’Autonomia Personal, entre les quals programes i pensions de solidaritat destinats a persones amb discapacitat i persones grans. En l’àmbit de la discapacitat es va destinar 58.578 euros a ONG i entitats sense ànim de lucre per a deu projectes de caràcter social de vuit associacions. A accions per a la sensibilització envers el col·lectiu de persones amb discapacitat a través de conferències, espectacles i documentals, s’hi va destinar gairebé 15.000 euros. En els programes d’estimulació precoç (entre 0 i 6 anys) Impuls, a l’escola de Meritxell (EENSM), i Impuls Bressol, integrat a les llars d’infants, s’ha treballat per millorar els circuits de coordinació entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, l’EENSM i el Govern. L’any passat es van beneficiar dels programes sis infants a l’Impuls i catorze a l’Impuls Bressol. 
Altres programes, com l’atenció al lleure, amb Integra per als infants de 3 a 12 anys i Integra Plus per als de 12 a 18 anys, han costat gairebé 50.000 euros, destinats a pagar els monitors que acompanyen els joves a les activitats de lleure. 
En acompanyament a la vida autònoma són 152.579 euros el que costen el programa de vida independent Me’n vaig a casa meva, de què s’han beneficiat vuit persones; el programa d’assistent personal, que es va posar en marxa l’any passat amb una prova pilot de dos usuaris, i la targeta blava, que permet la mobilitat en transport públic i l’accés al cine de forma gratuïta i de què gaudeixen 455 persones.
Finalment, en el programa per a la gent gran i de participació social, amb els Jocs esportius, xerrades, la festa magna i la targeta magna, que permet el transport públic gratuït, i de què gaudeixen  3.876 persones, el Govern es va gastar 612.612 euros.

Conava
discapacitat
menyscabament
Xavier Espot
LEC
expedients
desfavorables
Comentaris: 1

Comentaris

imatge de danny85
Un article interesan constrantan-lo amb la realitat que no es tan igualitaria , es mensiones molts numeros que no cuadren amb la realitat ... amb govern sempre es millor parlar de numeros que del dia a dia ,,, igualment es una article prou interesant , que demostra la nessecitat i Drets dels discapacitats que gran majoria no sap encara a andorra al coletiu , afectats desconeixen alguns drets descrits al article , feina del govern que no es fa al nostre pais andorra y la nessecitats d'ajuts, poster la falta de la cartera social tambe incrementa el desconeixemen pel coletiu de discapcitats del pais , lo lamentable es que sempre es fagin chifres i no es descibeixi la realitat del dia a dia de les persones amb discapcitats a andorra

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic