Diari digital d'Andorra Bondia
La regulació de la producció ecològica es va presentar ahir.
La regulació de la producció ecològica es va presentar ahir.

Un certificat garantirà el procés de producció dels articles ecològics


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

Els productes ecològics disposen a partir d’ara d’un certificat nacional que garanteix que han estat elaborats o conreats seguint els criteris que corresponen a aquest règim de producció. Un certificat que anirà acompanyat d’un etiquetatge diferenciat (un logotip), que permetrà als consumidors identificar que es tracta d’un producte ecològic. La regulació d’aquests elements va ser aprovada la setmana passada pel Govern i està inspirada en el cabal comunitari, un fet que facilita els procediments als productors que vulguin exportar.

El certificat permet saber què hi ha darrere del producte. Així doncs, per exemple en les hortalisses, els consumidors tindran la seguretat que el que consumeixen ha estat conreat en sòl lliure de fertilitzants i que no s’han utilitzat productes de síntesi química; que s’empren mètodes tradicionals; que es fa un bon ús de l’aigua; i que els conreus respecten el medi ambient. També la certificació permetrà demostrar que els productes elaborats –com les confitures i melmelades– s’han fet a partir de matèria primera fruit de la producció ecològica. Altres productes que podrien sol·licitar la certificació ecològica són les mels, els vins i els ous.

El Govern ha establert un sistema de regulació amb un model mixt pel que fa l’autoritat de control i obtenció de la certificació. Aquesta tasca, doncs, podrà ser assumida tant pel Govern com per entitats privades autoritzades per l’administració. Un cop els productors obtinguin la certificació, aquesta s’haurà de renovar anualment. A més la podran tramitar de forma grupal (per exemple tots els productors de vi) o individual.

Per afavorir aquest procés cap a la producció ecològica, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha previst una política d’ajuts que s’inclouran al pressupost del 2021. En concret és llençaran dues línies: uns d’ajuts directes (encaminats al moment en què els productors estiguin en el període de conversió cap a aquest nou sistema, que s’han quantificat en 3.000 euros per hectàrea) i també ajuts indirectes (que cobriran els costos associats a la certificació). Aquestes aportacions públiques han de permetre que “els costos no siguin una barrera per als productors i afavorir que puguin aconseguir el label, que serà un gest de transparència vers el consumidor”, va dir la ministra d’Agricultura, Sostenibilitat i Medi Ambient, Sílvia Calvó. 

La previsió és que en un període de dos anys ja hi hagin productes amb certificat ecològic al mercat. Calvó va remarcar que la mesura és un element que cerca avançar vers la diversificació del sector agrícola i la qualitat. Tot i que va indicar que hi ha productors interessats, la ministra no va poder especificar l’abast que es preveu que tingui aquesta certificació. També es va mostrar convençuda que el context desfavorable per la situació sanitària i les males collites no desincentivarà els agricultors a apostar per la producció ecològica ja que els consumidors demanen productes de proximitat i de qualitat.

certificat
garantirà
procés
producció
articles
ecològics

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ara si que serem rics! Serem com els veïns del sud de frança, que son fundadors de la UE..... mireu a l’Arieja.... quanta gent hi viu, tots forrats fent de pagesos gracies a la comunitat. Dollars are comming!!!!! Pujarà el nostre nivell de vida gracies al cabal aquest

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte