El professor Eduard Segarra Trias, expert en dret comunitari, va incidir ahir en la necessitat, especialment en el cas de països petits com Andorra, de preservar la identitat sense que això vulgui dir “sacralitzar-la”. Segarra va fer aquestes manifestacions en el seminari Nacionalitat i ciutadania europea, organitzat pel Partit Socialdemòcrata, on va abordar el tema de la nacionalitat lligat al què es coneix com a ciutadania europea.
En aquest sentit, Segarra, que va destacar que “no s’ha de confondre nacionalitat amb orgull nacional”, va recordar que la ciutadania europea no substitueix la nacionalitat si no que incrementa els drets dels ciutadans que la tenen. Per això, i tot admetre que cal ser “molt curós” en aquesta qüestió i ser conscients de les disposicions de la Llei de nacionalitat i de la pròpia Constitució, va incidir en la necessitat que en el marc de l’Acord d’Associació que es pugui establir amb la Unió Europea es pugui aconseguir que “els andorrans, sense perdre els seus drets, puguin ser tractats de forma especial”.
Així, i tot i coincidir amb el conseller general socialdemocràta i president del grup mixt, Pere López, que l’Acord d’Associació tot i donar determinats drets “no ens situa al mateix nivell que els països membres”, Segarra va insistir en la necessitat de trobar fórmules perquè aquella “gent que se sent europea ho pugui ser també jurídicament”.
Entre les opcions per assolir aquests objectius, l’expert en dret comunitari va posar damunt la taula la possibilitat que es poguessin establir acords bilaterals, especialment amb els països veïns, per mirar d’homogenitzar alguns aspectes. En aquesta línia, Segarra va incidir en la importància que els ciutadans andorrans poguessin gaudir de la carta de drets fonamentals de la Unió Europea. I va destacar que aquests acords bilaterals no serien únicament per presevar Andorra si no també per protegir els ciutadans andorrans que resideixen a d’altres Estats.
Així mateix, l’expert va recordar que la nacionalitat és un dret fonamental de les persones tot i que va advertir que aquest dret no pot impedir que se’n exerceixen d’altres, també fonamentals, com el dret al treball o a la família, entre d’altres. I per això, tot i que des de la màxima prudència, va insistir que cal “molta cintura política” per “fer possible allò que sembla impossible”.
El seminari, com va explicar López, que va destacar que al marge de la nacionalitat també els preocupen altres qüestions com la integració, s’enmarcava en la línia de treball de la formació de cara al congrés que celebrarà la propera tardor i on, entre les qüestions que es debatran, hi haurà el tema de la nacionalitat. 
En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata va insistir en la necessitat de, més enllà del posicionament polític de la formació, “abordar aquesta qüestió amb profunditat” i fer-ho també comptant amb la ciutadania.