Riscos i oportunitats del nou acord amb la Unió Europea va ser el títol de la conferència organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) que ahir va oferir Ramon Torrent, catedràtic de la Universitat de Barcelona i coordinador de l’Observatori de les Relacions Unió Europea-Amèrica Llatina. L’expert va posar en dubte que un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) sigui la fórmula idònia per a Andorra  a l’hora de redefinir les seves relacions econòmiques amb l’exterior i, fins i tot, va manifestar que aquest és un terme buit que s’ha d’omplir de contingut. A més, Torrent va indicar que no veu possible que Andorra pugui mantenir les seves especificitats en àmbits com la lliure circulació de persones perquè l’acord haurà de ser ratificat per tots els estats membres de la UE, que no admetran limitacions ni tan sols transitòries.
L’expert va considerar en la seva exposició que el primer que ha de fer Andorra és aclarir internament què vol fer des del punt de vista de les relacions econòmiques internacionals i veure si és necessari o no un nou acord amb la UE. “Em fa la impressió que potser el risc que hi ha és pensar un acord amb la UE sense saber per què i la pregunta és quines polítiques internes requereixen un acord amb la UE”, va assenyalar Torrent. “Per què un nou acord amb la UE; el cert és que no conec la resposta”, va afegir.
El ponent va assenyalar que hi ha un risc que Andorra es pugui embarcar en un procés de negociació sense saber quins són els objectius que es persegueixen amb aquest nou acord, que a més, segons va recalcar, haurà de ser ratificat per tots els estats membres, i per tant també el podran vetar si no hi estan d’acord. Per aquesta raó, Torrent va manifestar que és poc realista pensar que es poden mantenir especificitats per a Andorra, per exemple en relació a la lliure circulació de persones. “¿Algú es pot creure que els parlaments de Romania, de Bulgària o d’Eslovàquia, per exemple, ratificaran un acord que estableix que els seus ciutadans no es poden moure i treballar lliurement a Andorra, però que en canvi els ciutadans andorrans sí que ho poden fer a la inversa?”, va preguntar
Torrent.
El conferenciant considera  també que no s’ha de pensar només en les relacions d’An­dorra amb la UE, sinó també en les que hi ha en altres dos nivells: amb Espanya i França i amb la resta del món. “No és possible un nou model econòmic internacional d’Andorra sense pensar en el món”, va indicar Torrent. En aquest sentit, va recordar que Andorra va deixar de banda la negociació amb l’Organització Mundial del Comerç (OMC), un organisme que sí que permet les especificitats als països membres, “cosa que és diferent amb la UE”. Per Torrent, entrar a l’OMC és “fàcil” i és “un bon marc per fer amics com la Xina o l’Índia” i no suposaria cap “perill”. ¿Què és més interessant per a Andorra, atreure una empresa de serveis búlgara –que és el que permetria l’acord amb la Unió Europea– o atreure Google?”, va plantejar el conferenciant.
En canvi, pel que fa a la UE, l’expert va afirmar que més que “canviar” el marc de relació el que interessaria a Andorra és “completar-lo” a partir dels acords que ja han estat firmats, com l’acord duaner, el de cooperació, el monetari i el de la fiscalitat de l’estalvi.

Jordi Alcobé: “El pas lògic és un acord d’associació”

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no es va pronunciar sobre el contingut de la conferència d’ahir del catedràtic Ramon Torrent organitzada per l’EFA, ja que va marxar abans que acabés. Per aquesta raó, va ser el titular d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, el que va donar la seva opinió sobre el que s’havia pogut sentir a la sala. Alcobé va discrepar amb el conferenciant en el fet que no es puguin mantenir les especificitats dels petits estats, pel que fa per exemple a la lliure circulació de persones, en la negociació amb la UE. “N’hi ha precedents i no estem inventant res de nou. Altres països han pogut obtenir un tractament específic i estem segurs que això serà així”, va manifestar el ministre. Segons Alcobé, el posicionament del ponent no difereix gaire del del Govern més enllà de les formes, tot i que va afirmar que Torrent “opta més per l’acostament a institucions mundials”. “Nosaltres pensem que el pas lògic és passar per un acord d’associació amb la UE i el que hem de veure ara és quin n’ha de ser el contingut”, va afegir el ministre. La intenció del Govern, com ja va posar de manifest, és consultar els agents socials i econòmics i finalment es convocarà un referèndum. “Si l’acord no fos l’adient, ni el Govern ni el poble andorrà l’acceptarien”, va indicar Alcobé. Per la seva banda, el secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, va assenyalar que l’objectiu de la conferència d’ahir era aportar informació sobre l’acostament a la UE.