El  Centre de reeducació intensiva (CREI), espai destinat a tractar amb profunditat temes de conducta greu i d’addiccions de menors d’edat, serà una realitat a finals d’aquest any o a principis del vinent. Ahir van signar el conveni pel qual el Fons de reserva de jubilació de la CASS cedeix l’edifici de l’antiga residència de gent gran del Solà d’Enclar al Govern. L’executiu haurà de pagar en concepte de lloguer 50.000 euros anuals i té prevista una partida d’un milió d’euros com a preu estimatiu per rehabilitar l’edifici, que fa més de tres anys que està tancat i en desús, i destinar-lo a aquest ús social.
De fet, va ser al consell de ministres de la setmana passada quan, a proposta del ministeri d’Ordenament Territorial,  es va aprovar la convocatòria d’un concurs per a la selecció d’un professional d’arquitectura per a la redacció del projecte de direcció de les obres de reforma de l’antiga residència Solà d’Enclar. La data límit de presentació de les ofertes és el proper 16 d’abril. Així, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va manifestar que la intenció és que a finals d’aquest any o principis del 2019 l’edifici estigui totalment reformat i se’n pugui fer ús. 

Entre 15 i 20 usuaris
L’edifici, d’uns 2.100 m2, tindrà capacitat per poder-hi atendre una vintena d’usuaris, d’entre 12 i 18 anys. Des del ministeri, Espot va manifestar que hi ha una quinzena de joves identificats que o bé es troben en centres a l’estranger o poden estar identificats, però no haver estat derivats. Els que estan a fora podran ser “repatriats”, va dir Espot, al Principat.
Es tracta de joves que  presenten trastorns de conducta diagnosticats i que requereixen un tractament socioeducatiu i terapèutic. Aquests joves amb problemes de conducta, molts dels quals, relacionats també amb problemes d’addicció als tòxics, no tenien cap espai físic per ser tractats al Principat i per ordre judicial se’ls havia de derivar a centres de Catalunya, per exemple. 
Ara, amb el CREI, es vol que es tracti els joves aquí, “sempre amb una derivació judicial”, va comentar Espot. A més, el ministre va manifestar que si no ho sol·liciten els progenitors o titulars de la custòdia ho faran des del Servei especialitzat d’atenció a la infància.
L’ingrés al CREI tindrà un cost per a les famílies, serà un preu públic “raonable”, va manifestar Espot. Tot i això, com la resta de serveis socials de pagament, des del Govern s’estudiarà la capacitat econòmica de les famílies “i cap jove en quedarà exclòs per motius econòmics”, va remarcar el ministre. 
Pel que fa als recursos humans, s’estima que faran falta un professional i mig per cada usuari. Des del ministeri, però,  no s’ha confirmat encara si aquestes, aproximadament, 25 noves contractacions es faran a través de plantilla, o subcontractant el servei, que és una possibilitat que el mateix Espot va apuntar ahir. A més dels professionals que hi treballen, els usuaris també requereixen cures d’atenció mèdica, social, psicològica, però també educativa, “ja que estem parlant de joves que es troben en règim tancat”, va especificar el ministre d’Afers Socials. Per tot això, el Govern també treballa amb el ministeri d’Educació per poder oferir l’atenció educativa que cada jove requerirà. 

Més usos per a l'edifici
Els 2.100 m2 de l’edifici no es destinaran tots al CREI. De fet, segons va avançar el ministre,  quedaran dues plantes en desús i amb la finalitat de donar-los en un futur “altres finalitats socials, amb altres col·lectius de població amb risc i vulnerables”, va comentar el ministre. 
El president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació de la CASS, Josep Delgado, va destacar que des d’aquest fons “es vol donar rendibilitat als actius i immobles amb inversions socialment responsables”. Per tot això, Delgado va destacar que s’havia buscat un preu de lloguer ajustat. 
Tal com va manifestar el ministre, que va visitar l’edifici Solà d’Enclar la setmana passada, l’immoble té encara material “perfectament utilitzable, però també requereix inversió important perquè com que està  desocupat hi ha filtracions i s’han malmès algunes instal·lacions, a més que s’ha de reformar per destinar-lo a finalitats diferents de les que tenia”, va dir. Segons Espot, el milió d’euros pressupostat és un cost estimat, ja que es preveu que sigui inferior. El ministre d’Afers Socials va destacar l’emplaçament cèntric del Solà d’Enclar, i també el fet que és un edifici amb desús i de titularitat pública. El CREI donarà resposta a una necessitat social que els afectats reclamaven.