El Govern ha decidit donar continuïtat, a proposta del ministeri de Justícia i Interior, al programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat, que en aquesta nova etapa beneficiarà 75 persones en feines relacionades amb l’administració general i l’administració de justícia.

Ahir mateix es va aprovar el reglament regulador d’aquest programa, que s’estendrà també posteriorment en una segona fase als comuns i les empreses parapúbliques, amb 75 llocs de treball més. A partir del mes de maig és quan les corporacions i les parapúbliques tenen més necessitat de mà d’obra.
Així ho va donar a conèixer ahir, a l’habitual roda de premsa posterior al consell de ministres, el ministre portaveu, Jordi Cinca, segons el qual s’ha volgut donar continuïtat al programa per l’èxit que va tenir l’any passat. La dotació prevista per a aquests dos programes és d’un milió d’euros, als quals s’ha d’afegir també un altre milió  pressupostat per als programes de foment de l’ocupació en les empreses privades.
Els requisits per poder beneficiar-se dels programes són els mateixos que s’aplicaven l’any passat. Així, cal tenir la nacionalitat andorrana o disposar d’una autorització de residència i/o treball i no haver rebutjat cap oferta del Servei d’Ocupació en els darrers tres mesos.
L’únic canvi és que es podran aprofitar d’aquesta iniciativa les persones que estiguin inscrites al Servei d’Ocupació amb un mínim de 45 dies consecutius o no d’antiguitat, en el període dels dotze mesos anteriors a l’oferta presentada pel programa. Aquest període, així doncs, s’ha reduït substancialment perquè abans es requeria una inscripció mínima de tres mesos. La disminució s’ha fet tenint en compte que per poder accedir als programes del sector privat només es demanen 45 dies, un dels suggeriments que es va fer en les reunions que va mantenir la Taula Permanent per a la Formació i el Treball.
L’objectiu del programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat és afavorir la inserció laboral de les persones desocupades, la xifra total de les quals s’ha tornat incrementar últimament i sobrepassa de nou el miler. D’aquesta manera, es pretén que els aturats puguin rebre una retribució amb què cobreixin les necessitats bàsiques a canvi de la realització d’un treball que contribueixi a donar un servei a la col·lectivitat.
La retribució que reben les persones que desenvolupen una feina d’aquest tipus és el salari mínim, estipulat en 909 euros. A més, el departament de Treball també s’encarrega d’abonar el 20% del salari a la seguretat social, és a dir el 14,5% corresponent a la part de cotització empresarial i el 5,5% de la part de cotització del treballador. El contracte serà de la jornada legal ordinària de treball setmanal i tindrà una durada de sis mesos i un període de prova d’un mes.
La creació de llocs de treball és una de les prioritats que s’ha marcat l’executiu, segons ha dit en diferents ocasions el cap de Govern, Antoni Martí. Ahir mateix va manifestar als mitjans de comunicació que “no podem continuar amb més d’un miler d’aturats a Andorra”.


400.000 euros per fer més segures dues vies

El Govern ha licitat els treballs per a la col·locació de barreres dinàmiques a la CG-6 per protegir de la caiguda de blocs rocosos aquesta via a la zona anterior a la Borda de l’Arena, a Sant Julià de Lòria. Aquesta zona presenta un nivell de perillositat alt, i s’ha redactat un estudi detallat de vessant a partir del qual s’han determinat les proteccions a instal·lar.
Els treballs tenen una estimació base de 343.776 euros. El concurs nacional permetrà la presentació d’ofertes fins al pròxim dia 26 d’abril i el termini d’execució previst és de quatre mesos.
D’altra banda, el Govern ha licitat també la campanya de reconeixements geològics i geotècnics  la CG-4 a la zona dels Fontanals de Pal, a la parròquia de la Massana. Aquesta zona està afectada per la inestabilitat del vessant sobre el qual s’assenta, i que provoca el trencament i assentament sistemàtic de la plataforma de la carretera. L’estimació base de les obres és de 56.947 euros.