Diari digital d'Andorra Bondia
Espot en el moment de recepcionar la candidatura demòcrata.
Espot en el moment de recepcionar la candidatura demòcrata.
Els representants de l'aliança socialdemòcrata esperant per presentar la llista.
Els representants de l'aliança socialdemòcrata esperant per presentar la llista.
El cap de Govern saluda els representants de Concòrdia.
El cap de Govern saluda els representants de Concòrdia.
Espot rep la candidata d'Andorra Endavant, Carine Montaner.
Espot rep la candidata d'Andorra Endavant, Carine Montaner.

Una llista menys que ara fa quatre anys


Escrit per: 
M. S. / Fotos: Facundo Santana i M. S.

Després de la renúncia a última hora de Terceravia i Unió Laurediana a presentar-se als comicis, els 29.957 electors cridats a les urnes el pròxim 2 d’abril podran escollir entre sis candidatures nacionals, una menys que ara fa quatre anys.

Així, Xavier Espot, al capdavant de la llista de Demòcrates+Ciutadans Compromesos, buscarà la reelecció com a cap de Govern, mentre que Josep Maria Cabanes i Judith Pallarés lideraran les candidatures dels seus actuals socis de Govern, amb qui han tancat pactes a les llistes territorials, concretament Liberals i Acció, respectivament. Pere López tornarà a encapçalar el projecte socialdemòcrata, reforçat aquests comicis per l’aliança entre el PS i Progressistes-SDP, mentre que la fins ara consellera general no adscrita, Carine Montaner,  encapçalarà la llista d’Andorra Endavant i Cerni Escalé, el projecte de Concòrdia.

Precisament, la nova formació, amb Cerni Cairat i Francesc Alay de presentadors, ha estat la més matinera a l’hora de presentar la candidatura, quan tot just faltaven vint minuts per a les nou del matí, una llista que “representa la coralitat i la transversalitat de Concòrdia”, segons Cairat, per qui ara és el moment de “treballar molt fort conjuntament tot l’equip, tots els candidats i candidates, no només de la nacional, sinó de la resta de llistes territorials, per situar al centre del debat les qüestions que ens preocupen”.

Així mateix, Cairat confia en una campanya amb “joc net” i on “sobretot es torni a un debat d’idees” i no en un de centrat “en pactes i altres”, ja que ara “Andorra precisament el que necessita és concòrdia i hem de recuperar això”. Quant a l’absència de Terceravia, Cairat va admetre que s’ha “rebut amb sorpresa”, ja que “no ho esperàvem”, si bé va deixar una valoració més aprofundida per a més endavant.

De fet, la no-presència de la formació liderada per Josep Pintat ha estat una de les qüestions comentades per candidats i presentadors que han acudit a l’edifici administratiu. El lauredià Ladislau Baró, que juntament amb el titular de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, han presentat la llista de Demòcrates+Ciutadans Compromesos, ha admès que es tracta d’un “fet d’un impacte intens dins la dinàmica de partits”, si bé ha evitat pronunciar-se sobre “l’abast que acabarà tenint” i la “incidència en l’evolució de la legislatura i el sistema de partits”.

Quant a la candidatura, Baró ha destacat que “hem d’estar contents de presentar una llista que alhora és plural però cohesionada i que ve acompanyada per un conjunt de llistes territorials d’una gran entitat també com la nacional”. Així mateix, i després d’admetre, en relació amb els acords assolits, que “ha estat una negociació sofisticada” si bé “amb un resultat molt bo”, s'ha mostrat convençut que el projecte presentat pels demòcrates, amb CC i tots els nostres aliats d’Encamp i Ordino més independents, “és una opció francament competitiva i que continuarà aportant estabilitat i modernització al país”.

Per la seva part, Rossell, que ha explicat que en la confecció de les diferents candidatures “s’ha anat a buscar el màxim de sensibilitat”, s'ha mostrat confiat que durant la campanya hi haurà fair play entre les diferents forces, com “sempre ha estat la manera de fer d’Andorra”.

Pocs minuts després dels demòcrates, i amb les dues caps de llista presents, el fins ara conseller general Ferran Costa i Isabel Lozano, la primera dona que va optar a ser cap de Govern amb els Verds d’Andorra, han presentat la candidatura d’Acció, l’inici d’un projecte “amb bones sensacions” i “expectatives” i que té l’objectiu “d’arribar al Consell General” i, si pot ser, “disposar de grup parlamentari”, segons ha destacat Judith Pallarés.

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat en funcions ha defensat l’acord amb Demòcrates a Escaldes-Engordany i que al mateix temps es competeixi contra la formació taronja i CC a la Massana, recordant que ja s’havia presentat a la parròquia on va ser també al Comú i que entenen que “és on podem trobar més suports per a la llista nacional”.

Com la resta de candidats, Pallarés s'ha mostrat sorpresa per la decisió de Terceravia, si bé, “des de la part de competitivitat política”, ha considerat que la presència d’una llista menys “ens facilita una mica aquesta dispersió de vot que hi haurà”.

Una absència que pot beneficiar altres candidatures, especialment la d’Andorra Endavant de Carine Montaner, segons ha apuntat el secretari general de la formació i número tres de la llista nacional, Marcos Monteagudo, per qui la renúncia de Terceravia i Unió Laurediana “sembla que és molt bona notícia per a nosaltres”. Quant a la candidatura, presentada per Astrid Melenca i Xavier Montaner, Monteagudo ha assegurat que es tracta de “persones valentes, que no tenim por de res i d’un equip dur i, sobretot, incorruptible”, a la vegada que s'ha mostrat esperançat d’obtenir “molts bons resultats”, ja que “teníem confiança en nosaltres mateixos i en els ideals que defensem”.

A la mateixa hora que Andorra Endavant, l’excap de Govern i president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, i l’exconsellera general del PS Mariona González han presentat la candidatura de PS SPD+, l’única opció que “pot representar el canvi de rumb” de les polítiques que s’han dut a terme els darrers anys, segons ha assegurat el cap de llista, Pere López, per qui bàsicament en les eleccions està en joc “continuar pel mateix camí” o aquest “canvi de rumb”.

En aquest sentit, López, que  ha destacat que “som davant d’un moment crucial i essencial de la història del nostre país” i ha lamentat que ara “les coses estan molt pitjor que no com va començar la passada legislatura”, ha assegurat que “hem fet una candidatura des de la suma i la voluntat de presentar una alternativa molt potent, que entenem que és el que el moment tan difícil i els ciutadans demanen”.

Quant a l’absència de Terceravia, López ha incidit en la “sorpresa” i ha apuntat que és un “canvi de taulell, principalment a Sant Julià de Lòria”.

Trenta minuts abans de les dotze, el ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, i Esteve Dolsa, han presentat la candidatura de Liberals, que dona el tret de sortida a “l’onada blava”, tal com ha apuntat el cap de llista, Josep Maria Cabanes, que ha destacat que la formació és “signe d’estabilitat, de progrés, de governabilitat i de disciplina de vot, motiu pel qual hem acabat de fer el pacte” amb Demòcrates. Un acord, ha continuat, que “és molt important per al país” en un moment on “moltes coses s’han d’alentir una mica i estudiar-les bé perquè ens hi juguem molt els pròxims quatre anys pel futur del país i, sobretot, per la nostra sobirania”.

Pel que fa a l’absència de Terceravia, Cabanes, que ha assegurat que li sap “molt de greu perquè hi ha una amistat personal amb la majoria de gent de Terceravia”, no considera que “beneficiï ningú”, tot i que ha obert les portes a Liberals als seus electors.

eleccions generals
llistes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte