Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del ple, que es va poder seguir en directe per YouTube.
Imatge del ple, que es va poder seguir en directe per YouTube.

Una molt discutida ‘externalització’ i quatre renúncies al Consell Comarcal


Escrit per: 
A. Doral / FOTO: Consell
Externalitza o no externalitza el Consell Comarcal el servei d’atenció domiciliària? “Vigili amb les paraules, senyora [Carlota] Valls”, advertia la presidenta de l’ens, Josefina Lladós, a la consellera de Compromís. El ple aprovava la compra d’una participació (venuda per la Diputació de Girona) a l’empresa Sumar amb la intenció de “fer una gestió directa del servei” a través d’una empresa de la qual “passem a ser propietaris”. Una interpretació que Valls posava molt en dubte: “Sembla enganyós parlar de gestió pròpia tenir una participació de mil euros; en la pràctica no ho serà”.   
 
L’aparent debat lèxic sobre el terme externalitzar ha estat un dels punts de la confrontació que Lladós i Valls han mantingut al voltant de la prestació del servei d’atenció domiciliària, en una sessió on ha quedat rebutjada la moció de Compromís que demanava iniciar els tràmits administratius per tal de rescindir la relació contractual amb l’empresa Suport Assistencial (prestatària fins ara del servei) assumir-ne la gestió des del propi Consell Comarcal o el CAPAU i obrir un expedient per estudiar les queixes d’usuaris i treballadors. “És feina que ja tenim feta, aquesta moció va un pas enrere respecte del Consell Comarcal i vostès només la presenten volent dir que no hi treballem”, ha desestimat Lladós. 
 
Però si Suport Assistencial havia estat objecte de queixes, a Valls la futura prestatària no li ofereix molta més confiança: “Per què la presidenta fa una defensa tan impressionant de Sumar? Quan l’han triat han mirat què en diuen els sindicats? Perquè denuncien vulneració dels drets de les persones que hi treballen; hi ha un informe bastant extens del maltracte als treballadors”, ha argumentat, per inquirir finalment: “Vostè s’ho ha estudiat? Com és que del ventall de possibilitats han anat a triar la pitjor?”
 
A la resposta de la presidenta, diria un observador forà, li ha faltat algun argument de més contundència que el “és la nostra aposta (...) confiem que sigui una nova etapa, una bona etapa i tothom rebi l’atenció que necessita i n’estigui content” amb què ha respost. Fins i tot de l’intent del gerent de llançar-li un cable recordant els 300.000 euros que l’empresa va repartir en remuneracions extraordinàries per l’esforç dels temps Covid.
 
Al ple s'ha fet també efectiva la renúncia de tres consellers: Marta Soca, Francesc Canillo i Francesc Jordana, així com de Paula Martínez a la suplència. 
Consell Comarcal Alt Urgell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte