Diari digital d'Andorra Bondia
Una llei regularà la integració paisatgística de les zones industrials
Una llei regularà la integració paisatgística de les zones industrials

Una norma regularà la integració paisatgística de les zones industrials


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Una de les accions que promou l’Estratègia Nacional del Paisatge és integrar millor les zones industrials perquè aquí al Principat estan emmarcades dins de l’àmbit urbà. Per aquest motiu, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i els set comuns estan elaborant una normativa per regular i adequar  aquestes instal·lacions en una millor qualitat paisatgística. La nova norma vol integrar més bé aquestes instal·lacions, proposant, per exemple, un disseny de les tanques, l’ocupació de l’espai, regular també les zones d’emmagatzematge. 
Encara està pendent de redactar en aquesta norma si tot allò que es contempla tindrà o no un efecte retroactiu, és a dir, si s’aplicarà a les zones industrials actuals.  “En funció de les prescripcions tècniques, i si algunes són factibles per a instal·lacions existents, mirarem de fer algunes disposicions transitòries. Segurament determinats elements d’ocupació de l’espai no seran possibles i s’hauran de preveure només per a noves ocupacions”, va dir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. 
Ja es té un esbós del text i a finals d’any es preveu poder presentar la nova normativa. Abans, però, s’hi afegiran unes aportacions fetes per estudiants, de diferents disciplines i països, del màster internacional del Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquests estudiants plantejaran projectes de millora del paisatge aplicables, sobretot, en zones de la capital, com la Comella o la Margineda, entre d’altres. Ahir es va inaugurar el workshop internacional “Estratègies d’integració paisatgística en espais industrials”. La primera edició d’aquest workshop es va fer el 2015 al Pas de la Casa sobre paisatges fronterers, i el passeig del riu d’aquesta localitat va ser una de les propostes que va sorgir d’aquestes jornades de treball amb els alumnes. 

Una setmana de treball
Al final d’aquesta setmana es preveu tenir el retorn dels treballs que, segons la ministra Calvó, podran formar part dels futurs plecs de bases o d’idees per a la nova normativa. 
Els participants, estudiants i professors d’Itàlia, Hongria, Rússia o Xile de diverses disciplines, treballaran durant aquesta setmana en equips per tal de proposar alternatives i solucions d’integració paisatgística de les zones industrials que es prendran com a exemple. 
“Ens interessa molt aquest territori perquè hi ha molts i diversos tipus de paisatges i perquè  podem treballar en el que vol el nostre màster, que és com intervenir en els paisatges perquè siguin una font de qualitat de vida per a les persones”, va dir Francesc Muñoz, director del màster. 
Un dels paisatges de la vida quotidiana, lluny del que entenem més genèricament com a paisatges (pensant en la natura), són els paisatges industrials, els urbans i “en molts casos necessiten eines de gestió diferents i projectes per intervenir-los de manera que millorin, i aquest és l’objectiu del màster”, va concretar Muñoz.
El màster és multidisciplinari i entre els alumnes n’hi ha que provenen de l’ecologia, d’altres de la fotografia, d’altres de patrimoni, d’arquitectura o de disseny urbà, de geografia aplicada i de la sociologia. Són experts de diferents disciplines junts en un territori concret, amb el fruit d’un treball innovador i creatiu que proposi alternatives paisatgístiques en aquest entorn. 
En aquesta setmana intensa de feina es farà una presentació de les conclusions el divendres i, en un mes i mig de temps, es concretaran “amb projectes de gestió realistes”, va dir Muñoz. 
Per la seva banda, el conseller d’Urbanisme i Aparcaments del Comú d’Andorra la Vella, Josep Antoni Cortés, es va mostrar molt interessat en l’esdeveniment i va assegurar que el Comú de la capital té molt en compte el paisatge a l’hora d’edificar. 

paisatgística
llei
regularà
integració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte