El Partit Socialdemòcrata (PS) considera “injustificable” la permanència del ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, a l’executiu després de les darreres informacions aparegudes en mitjans de comunicació espanyols i del país en relació a les activitats empresarials dutes a terme en el passat, inclosa la presentació d’una querella en contra seu davant la justícia espanyola. Així de contundent es va mostrar el conseller general de la formació Pere López, que va deixar clar, a través d’un comunicat, que es manté “amb més sentit que mai” la petició de dimissió o, en cas que no es doni, de cessament per part d’Antoni Martí si es tenen en compte els greus perjudicis que aquesta situació i aquestes notícies estan provocant a Andorra.

El parlamentari socialdemòcrata va recordar “les darreres informacions que han aparegut i que no deixen d’aparèixer”, pel que fa a “la investigació que la Unió Europea vol fer dels integrants dels papers de Panamà” i les “aparegudes en relació a les activitats vinculades a la compra i venda d’or i de diamants”. Es tracta, va apuntar López, d’“un cúmul de fets i d’explicacions no donades” que inquieten, i molt, el PS. “Aquest conjunt ens provoca que cada vegada ens resulti més injustificada i inexplicable la permanència del ministre Cinca al Govern d’Andorra”, va afirmar. 
Per tot això, des del PS s’ha tornat a insistir en la necessitat que el ministre de Finances abandoni el gabinet. “Ho hem demanat en roda de premsa a la seu del partit i també al parlament i la demanda sempre ha estat pendent”, va remarcar el conseller general, que va posar en relleu que “els fets ens semblen cada cop més rellevants i preocupants”. Per tant, “no té cap mena d’explicació la seva continuïtat al Govern”.

Querella contra Cinca
Diferents mitjans de comunicació espanyols informaven dilluns passat que el que va ser president i fundador de l’empresa dedicada a la compravenda d’or Orfund,  Joan Samarra, va presentar divendres al jutjat de guàrdia de Barcelona una querella contra el ministre de Finances i contra Manuel Terren, pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, administració deslleial i apropiació indeguda. Segons es pot llegir en la querella, de 57 pàgines, Cinca hauria creat una trama empresarial i bancària per desviar per al seu benefici lingots d’or i diamants al marge de l’empresa. “L’any 1995, Jordi Cinca va gestar l’embrió d’un organigrama criminalitzat, que s’estendria a la resta de filials africanes i acabaria provocant la fallida del Grup Orfund. Cinca va dissenyar una estratègia fraudulenta per apropiar-se indegudament or i diamants que pertanyien a Orfund, la qual comprendria l’ulterior blanqueig dels beneficis delictius”, es pot llegir a l’escrit entrat a tràmit al jutjat de guàrdia, segons asseguraven els mitjans espanyols. Una d’aquests fonts va indicar que en total s’haurien desviat més de 300 quilograms d’or en 50 lingots de 5 quilograms, per valor de 5,3 milions d’euros.
El conseller del PS Pere López avisava ahir del dany que la situació està generant a la imatge d’Andorra. “El perjudici que s’ha causat, el que es continua causant i el que, en cas de persistir ell a continuar en el càrrec o el cap de Govern a mantenir-l’hi, es causarà acabarà sent molt dolent per al país”, va argumentar, i va afirmar que no es tracta pas d’“un atac personal” sinó d’“una simple i plana anàlisi de la situació, del que hi ha hagut, del que s’està publicant i del fet que, des del Govern, no ens han donat explicacions que puguin revertir la preocupació per les informacions aparegudes”. Per López, “si ja en un primer moment la nostra demanda de dimissió era més que justificada, ara és una obligació”. 
El parlamentari del PS va afirmar que la permanència de Cinca al Govern “és un error”, que “no té cap justificació ni explicació prop de la ciutadania”. A més, va manifestar, “resulta perjudicial per al país”, un dany que, va lamentar, “no té cap límit en el calendari sinó que es mantindrà en el temps a seguir”. 

Altres reaccions
Des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Felip Gallardo va destacar que la querella no fa sinó confirmar el que la formació ja ha dit en el passat, i que és que Cinca no té l’autoritat moral que requereix el càrrec de ministre que ocupa. Per això va remarcar que  ha de dimitir. Amb tot, Gallardo va apuntar que “cadascú amb la seva consciència”, ja que les coses en comptes d’anar a millor han empitjorat. Per la seva banda, la consellera general d’SDP Sílvia Bonet no va poder avançar si emprendrà cap mesura des del grup parlamentari tenint en compte que no va ser fins dilluns que va transcendir aquesta informació.
Per la seva banda, Podem Andorra va fer ahir una crida a la desobediència civil mentre Cinca continuï en el càrrec de ministre, “ja que els seus antecedents no són compatibles amb aquest lloc, de què l’honorabilitat, l’ètica i la transparència formen part”. Aquest partit considera que Cinca hauria de sortir del Govern en haver-se conegut, fa unes setmanes, la seva relació amb els anomenats “diamants de sang” i ara la demanda judicial d’un dels seus exsocis.  “És, per sobre de tot, la nostra voluntat que tinguem un país net de corrupteles, tràfic d’influències i comerç il·legal”, afirmava aquesta formació en un comunicat. Des del Govern no hi va haver cap reacció en relació a les notícies aparegudes sobre la querella interposada contra Cinca.