Diari digital d'Andorra Bondia
Vilarrubla conversant amb Espot al Consell General, aquesta tarda.
Vilarrubla conversant amb Espot al Consell General, aquesta tarda.

Unanimitat del Consell General en els temes educatius


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F.

Unanimitat del Consell General en els tres punts que aquest dijous es debatien sobre educació. En primer lloc ha estat aprovat el projecte de llei de creació del Marc andorrà de qualificacions per assentiment. La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que aquest marc té "una triple finalitat" com és l'aprenentatge al llarg de la vida; impulsar eines de qualitat i afavorir la transparència de les qualificacions d'Andorra. La ministra ha recordat que els organismes internacionals insten els governs a dotar-se de marcs nacionals i que per tant l'impuls d'aquest marc andorrà s'emmarca també en aquesta finalitat. Ha manifestat que amb aquest text se "situa Andorra dins les polítiques capdavanteres en matèria d'educació" i ha remarcat també que serà una eina per a noves polítiques educatives.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha destacat que aquest marc té "dos aspectes cabdals com són l'homologació internacional i l'aprenentatge al llarg de la vida". Al seu torn, la consellera socialdemòcrata Susanna Vela ha valorat que amb aquest text legal "es donen eines per millorar la qualitat de l'ensenyament".

També ha estat aprovada per assentiment la presa en consideració de la proposició de llei de taxes de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (Aqua). Vilarrubla ha explicat que el Govern ha emès un criteri favorable i que la modificació de llei de l'Aqua ja preveia la creació de taxes per gravar els serveis que presta l'agència, que han augmentat de manera important en els darrers anys. La consellera demòcrata Núria Rossell ha defensat que des de la majoria s'ha impulsat aquesta proposició per impulsar "una nova font de recursos" a l'Aqua per "garantir el màxim nivell d'exigència de l'ensenyament" que s'ofereix a Andorra.

A l'últim, també hi ha hagut unanimitat en el projecte de llei de modificació de la Llei d'ordenament del sistema educatiu andorrà. Tal com ha explicat Vilarrubla aquesta modificació afecta especialment la formació professional, que s'adapta a l'educació per competències. A més, s'inclou una FP inicial de dos cursos a la qual tindran accés els alumnes des del graduat de segona ensenyança, tot i que també es possibilita que aquells que no el tinguin hi puguin accedir. Tal com ha manifestat la ministra es vol "evitar l'abandonament escolar". També es modifica la durada del batxillerat professional, que passa de tres a dos cursos. La consellera demòcrata Sandra Codina ha destacat que el text "millora les oportunitats dels joves" i ha reivindicat que "igual de preparats estan els joves universitaris que els de la formació professional"; a més, ha defensat que ara "encara més" gràcies a aquests canvis. Des del PS el conseller Carles Sánchez ha destacat que amb aquesta modificació s'assoleixen objectius importants com és formar persones per al mercat laboral i lluitar contra el fracàs escolar. El conseller de Terceravia Unió Laurediana+Independents Oliver Alís ha destacat que es dona "una bona sortida formativa" i es reduiran els índexs de fracàs escolar més de dotar de "més garanties al teixit empresarial".

Programa estadístic

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha explicat que el programa estadístic del 2020 preveia 165 activitats i que el grau d'assoliment ha estat del 88%. D'aquesta manera, ha detallat que 115 han estat executades al 100% i 23 entre el 75 i el 100%; vint entre el 50 i el 75% i dues entre l'1 i el 50% i cinc no han estat executades, com la relativa al càncer.

Els consellers de l'oposició Carles Sánchez (grup parlamentari socialdemòcrata) i Joan Carles Camp (Terceravia+Unió Laurediana+Independents) han manifestat la necessitat que es facin millores en la difusió de les dades. En aquest sentit Camp ha manifestat que és "cabdal la difusió i divulgació". Els dos consellers també han posat en relleu el fet que encara hi hagi dificultats per a l'abastiment de certes dades. Així, Camp ha destacat el fet que no es tinguin dades del càncer o del rendiment dels cultius, quan són qüestions que depenen de la pròpia administració. La demòcrata Berna Coma, al seu torn, ha celebrat que la pandèmia no hagi aturat l'acompliment del pla estadístic. Ha destacat, també la necessitat que s'impulsi el registre estadístic de població i el de territori i ha apel·lat les administracions implicades a donar les dades necessàries.

unanimitat
Consell General
temes educatius

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte