Coincidint amb la commemoració dels vint anys de la  declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni mundial de la Unesco, que es compliran l’1 de juliol vinent, els quatre cònsols de les parròquies amb terreny a la vall han volgut escenificar l’inici d’una nova etapa d’“entesa i col·laboració” per tal de seguir protegint i conservant la vall a la vegada que promocionar-la, en la compareixença per presentar les diferents activitats que serviran per celebrar l’efemèride.

Una preparació i treball conjunt per l’aniversari que ha de servir com a “punt d’inflexió de cap on vol anar la vall” i com a mostra que “amb consens i diàleg anem pel bon camí”, segons ha assegurat el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, que, interpel·lat sobre si finalment aquest mandat comunal podria tirar endavant una única ordinació per a la vall del Madriu-Perafita-Claror, ha recordat que, si més no pel que fa a la qüestió de l’accés rodat, que en la darrera reunió de cònsols ja es va posar damunt la taula l’opció d’unificar les diferents ordinacions d’accés al medi natural de les diferents corporacions parroquials.

Per la seva part, la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, que ha recordat que la parròquia té molt territori al Madriu i que “n’estem molt orgullosos”, s'ha mostrat convençuda que degut al reconeixement de la Unesco “la vall continua sent el que és, una vall verge i sense carreteres” i que si no hagués estat per això  “probablement ara hi hauria una carretera, estaria construïda i no tindria res a veure amb el que és”.

Així mateix, Gili, que ha atribuït polèmiques anteriors a “mal entesos” que “ja es van aclarir a final del mandat passat”, ha refermat que la “dinàmica és bona” i ha insistit que “tenim ganes de col·laborar en projectes conjunts i que la vall estigui protegida”. Amb tot, la mandatària escaldenca, interpel·lada sobre el balanç d’aquests vint anys, ha admès que “en un inici se li hauria pogut donar més impuls per aprofitar el reconeixement” si bé “hi va haver una sèrie de coses que van fer que quedés una mica bloquejat”. No obstant això, Gili, que ha apel·lat fins i tot a col·laboracions amb els ministeris de Cultura, Afers Exteriors i fins i tot Turisme si la vall ha de ser un atractiu per atraure més visitants, ha insistit que “el passat, passat està”.

En la mateixa línia de mirar al futur i treballar plegats han coincidit també la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que ha destacat la importància d’aprofitar la commemoració del vintè aniversari per “apropar la vall a la ciutadania”, i el cònsol de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, que ha apuntat que la vall “és un tresor parroquial i nacional que hem de saber preservar per a futures generacions”.


Exposició, música i dansa, taula rodona i campus pels vint anys
Per commemorar els vint anys de la declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni de la Unesco els quatre comuns amb territori a la vall han preparat tota una sèrie d’activitats que arrencaran el 27 de juny vinent a Sant Julià de Lòria amb la inauguració d’una mostra itinerant amb fotografies de Jaume Riba i Àlex Tena, una exposició que mostra “la riquesa immaterial i el patrimoni cultural i natural del territori”, com ha exposat Cerni Cairat, que ha precisat que l’exposició es podrà veure fins al 30 d’agost. A més, els dies 27 de juny, 9 de juliol i 22 d’agost s’han previst visites guiades a la mostra.

Per la seva part, Sergi González, que ha recordat que dissabte passat ja hi va haver “un primer tastet” amb una sortida a la vall, ha explicat que l’1 de juliol, al Centre d’Art d’Andorra la Vella, tindrà lloc una trobada amb els protagonistes de la candidatura que recordaran com va anar tot el procés. Així, hi participaran Joan Reguant, coordinador de la candidatura; Imma Tor, aleshores delegada permanent d’Andorra a la Unesco; Cristina Martí, directora de Cultura; la cònsol d’Escaldes-Engordany, impulsora de la candidatura; Lídia Magallon; i Mechtild Rössler, aleshores directora del Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco.

També a la capital, però ja el 14 de setembre, hi ha previst un taller d’experimentació sonora als berenadors de la Comella que “pretén apropar les feines i les eines” del segle XIX.

En el cas d’Encamp, el 2 de juliol tindrà lloc un acte al primer llac de Pessons, on actuarà un quintet de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra que interpretarà un repertori de “peces tradicionals relacionades amb la natura”, segons ha detallat Laura Mas, que ha destacat també que l’Esbart Sant Romà acompanyarà amb les seves danses algunes de les peces. Així mateix, l’acte, per al qual es posarà a disposició dels ciutadans que hi vulguin anar busos i vehicles 4x4 que sortiran des de l’aparcament del Cubil a Grau Roig, inclourà l’estrena d’una peça, Celebració, composada per a l’ocasió per Lluís Cartes.

Finalment, i després de la bona acollida de la primera edició, Escaldes-Engordany tornarà a celebrar el campus internacional per a joves, avalat per la Unesco, que tindrà lloc del 19 al 30 d’agost i que comptarà amb deu participants, dos d’ells del país.

Així mateix, i a falta de concretar-ne els detalls, Rosa Gili ha explicat que, en col·laboració amb el ministeri de Cultura, es portarà a terme una segona activitat al terreny adquirit fa uns mesos, Borda Sabater, lloc idoni per apropar el Madriu a tothom.