Diari digital d'Andorra Bondia

USdA i SAT demanen al Govern un canvi de rumb i que consensuï la llei sindical


Escrit per: 
Redacció

Aquest Primer de Maig no hi ha hagut manifestació a Andorra. La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) es van decantar en aquesta ocasió per l’organització d’unes taules de treball sobre la situació sindical al país.

El resultat ha estat nou ponències aprovades de manera consensuada per tots els assistents, una quinzena de persones, que serviran ara de base per a una acció sindical conjunta.
Els sindicats demanen en primer lloc al Govern que porti a terme la reforma de la llei sindical de forma “consensuada”. “Que siguem nosaltres com a part activa els primers consultats i escoltats, si no faran una llei com la que es va fer fa tres anys”, va reclamar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. Un text, el que es va fer aleshores, que els sindicats consideren “que en lloc de llibertat sindical és de coacció sindical”.
Ubach va afirmar que el que necessita el país és una llei “forta i efectiva” en aquest àmbit perquè l’exercici del sindicalisme sigui també una realitat a Andorra, alhora que va recordar que això ja s’ha aconseguit amb èxit en altres petits estats. “És un Govern que no ha tingut en compte per res els sindicats i ens han marginat totalment, i per això esperem un canvi de rumb”, va dir Ubach.
Els sindicats demanen també que d’una vegada per totes es puguin exigir a Andorra drets que són comuns al conjunt dels països democràtics desenvolupats, com és el de la negociació col·lectiva. “Nosaltres volem representar sindicalment els treballadors de les empreses, però avui només hi ha delegats de personal, que és una cosa diferent”, va aclarir Ubach, segons el qual “estem amb una llei amb la qual els sindicats no tenim cap potestat per entrar dins de les empreses i crear els nostres delegats sindicals”. El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va reivindicar també la consideració dels sindicats com a interlocutors vàlids, “ja que la patronal encara no ens vol reconèixer perquè diu que no som representatius, i el Govern li fa cas i es manté així una situació d’impàs”.

Propostes
Entre les propostes presentades que van sorgir de les ponències hi ha la creació d’un consell d’acords sociolaborals i d’una comissió d’arbitratge, mediació i conciliació de conflictes laborals; una jurisdicció laboral més àgil que la civil o el dret de les persones a accedir lliurement a la informació pública i parapública, una mesura pensada especialment per conèixer l’estat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Una de les ponències fa referència a la representativitat de les organitzacions sindicals al país, que segons els sindicats moltes vegades s’ha qüestionat des del Govern o des d’algunes organitzacions empresarials, i que segons va manifestar Ubach “és bastant positiva” si es compara, per exemple, amb França. En aquest sentit, Fornieles va destacar la importància que els sindicats es puguin constituir com a tals basant-se en una regulació específica, i no a la que regeix per a les associacions.
Del conjunt de les ponències en sortirà un document base que es farà arribar al Govern i al Consell General, i considerarien una resposta negativa com “una actitud totalitària”, segons va assenyalar Fornieles, que es va referir a l’obligació dels poders públics d’escoltar les demandes de la societat.
Ubach va lamentar que a la jornada d’ahir no hi hagués cap representant de la Confederació Empresarial. Tot i això, Fornieles va expressar la seva satisfacció per la presència del president de la Petita i Mitjana Empresa, Marc Aleix. Ubach va qualificar la participació de “molt satisfactòria”, tenint en compte que era la primera vegada que s’organitzaven aquestes taules. “El que veiem és que la societat andorrana té ganes d’un canvi profund i comença a estar farta de la política d’aquí mano jo, i això és el que hem vist a les ponències. Les administracions han de començar a escoltar els actors de la societat andorrana”, va opinar Ubach.
L’últim contacte dels sindicats amb el Govern va ser amb motiu dels canvis en els horaris comercials. “Ha passat un any i el país està més desvertebrat i el treball és més precari”, va dir Ubach. Per la seva banda, Fornieles va dir que en l’últim any al comerç “hi ha hagut acomiadaments, cosa que és greu”. 

Compromís de tots dos sindicats a treballar units

Aquest Primer de Maig ha representat també un acostament entre l’USdA i el SAT, que no sempre han anat de la mà en els últims anys. Tots dos sindicats estan disposats a partir d’ara a estar units en defensa dels treballadors amb les aportacions rebudes de la societat civil en jornades com la d’ahir. Així ho va dir el secretari general del SAT, Guillem Fornieles: “Penso que a partir d’ara les estratègies seran comunes.” “No podem exigir un diàleg als partits i al Govern, i nosaltres estar enfrontats. Si exigim un canvi de 180 graus a tots els estaments polítics és normal que els primers que comencem donant l’exemple siguem nosaltres”, va opinar Ubach. La inexistència ahir d’una manifestació va fer que no fos possible visualitzar, com als països de l’entorn, quina és la força dels sindicats andorrans. Ubach va explicar que eren moltes les persones que havien donat suport als sindicats en aquesta jornada mundial reivindicativa. “Aquí no hi ha una dictadura com la de Franco o Pinochet, però sí una dictadura econòmica. Tothom depèn del seu salari per poder pagar la hipoteca i arribar a final de mes. I sortir en una manifestació al Primer de Maig pot provocar problemes molt greus, fins i tot la pèrdua de la feina”, va dir Ubach. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte