Dos-centes persones van assistir ahir a Sant Julià a la reunió de poble de la formació d’Escalé.

Fan olor de nou i de net, i destil·len encara la rara ingenuïtat dels que acaben d’arribar i no s’han aviciat ni acomodat ni resignat. Diuen que la seva és “una altra manera de fer política”, que entenen el debat públic “des del diàleg i des del respecte”, i el cert, pel que els portem vistos en campanya, és que molt probablement els falten unes engrunes de mala llet. Massa guant blanc i poc punch.

El cap de llista de la territorial laurediana, Pol Bartolomé, ho va demostrar al debat de dimecres, quan va perdonar la seva rival demòcrata Helena Mas, contra les cordes a compte del vial. En la prèvia de la reunió de poble que va tenir lloc ahir a la sala Sergi Mas, ho va intentar resoldre insistint en els dotze anys de ninguneig amb què, diu, DA ha castigat els lauredians. Es referia de nou al vial, és clar, i l’encarregada de furgar en la ferida –però amb guant blanc, per això és doctora–  va ser la número 4 de la territorial, Raquel Sebastià: “L’any passat 2,2 milions de cotxes van passar pel centre de Sant Julià, és el 64% del trànsit fronterer. No volem ser un poble al costat de la carretera. Fa molts anys que ens el van prometre i ens el mereixem”.

L’altre greuge lauredià que abandera Concòrdia és l’abocador nacional, que no vol ni a la Rabassa ni probablement en lloc de la parròquia perquè no és just que la parròquia que ha experimentat menys creixement urbanístic hagi d’assumir les externalitats negatives del sector. Va ser l’argument de la número 5 de la llista, Ariadna Alonso. El cap de la llista nacional, Cerni Escalé, va ser breu, el temps just per abominar del “model d’acumulació accelerada, més turisme, més ciment i més infraestructures”, per insistir en el mantra regeneracionista: que cal repensar el país “amb un sentit d’escala”, i que la crisi de l’habitatge es resol frenant la inversió estrangera i posant els pisos buits al mercat. Va donar també una frase antològica: “Vam començar venent forfets i formatges i hem acabat venent-nos la casa i els camps. La consigna no pot ser créixer per créixer”.

Bartolomé, en fi, va tancar l’acte fent queixalada en l’acord d’associació: “no som euroescèptics, sinó eurooptimistes”; i en la bèstia negra de la formació, la inversió estrangera: “els dos únics sectors que han crescut amb l’obertura econòmica són la construcció i l’immobiliari. No ha funcionat. A DA li ha costat deu anys reconèixer-ho, però per fi ho ha fet”.