Diari digital d'Andorra Bondia
Les cues per travessar el centre de la Massana són una constant des de fa temps.
Les cues per travessar el centre de la Massana són una constant des de fa temps.

Vial de la Massana: últim tram sí, i el segon amb un traçat alternatiu


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

“El Govern no renuncia ni renunciarà a fer un vial a la Massana i a Sant Julià”, ara bé, en cap cas es faran “tal com estaven projectats”. Amb aquesta afirmació el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut deixar clar el posicionament de l’Executiu pel que fa a dues de les obres de més envergadura que estan previstes al pla d’infraestructures viàries i que fa anys que es discuteix si tiren endavant o no. En aquest sentit, ha explicat que “actualment el principal problema de mobilitat és a les valls del nord i el principal problema de qualitat de vida és al centre de la Massana, ja no només per les cues, també per la contaminació”. Així, el Govern considera que és “un punt negre i cal una solució immediata”, ja que “no hi ha una solució al trànsit que no sigui fer un vial alternatiu a passar pel centre”.

En què es treballa doncs a la Massana? El màxim responsable de l’Executiu ha explicat en una entrevista al programa La Rèplica d’RTVA que gràcies a les obres inaugurades aquesta setmana a la CG3 i al doble carril que també s’acabarà habilitant de pujada, no serà necessari fer el primer tram de la variant que preveia “un viaducte enorme i túnels amb un cost absolutament desorbitat”. Pel que fa al segon tram de l’obra, “estem negociant una possible alternativa, amb un traçat diferent no tan  costós ni amb tant impacte”. Pel que fa a l’últim tram, que inclou dos ramals, “des del clot de la Massana, un va cap al telecabina i l’altre cap a Ordino”, Espot ha destacat que gairebé la totalitat dels terrenys estan cedits i per tant, “serà el que acabarem fent”. I ha deixat clar que “al final el vial alternatiu de la Massana existirà, el Govern el vol tirar endavant i cal tenir el projecte abans del final de la legislatura”.

En el cas de Sant Julià, ha reconegut que encara queda certa problemàtica a la zona de la rotonda de la plaça Laurèdia i l’entrada del túnel de la Tàpia, així com a la frontera. En aquest darrer punt, però, ha remarcat que la solució també depèn de “la bona col·laboració amb els cossos i forces de seguretat veïns” per habilitar un segon carril. A més, ha destacat que amb les obres fetes en el tram de Francesc Cairat s’ha millorat “molt” la fluïdesa del trànsit.

Habitatge
D’altra banda, i pel que fa a les mesures per mirar de pal·liar els problemes amb el mercat del lloguer, ha explicat que s’han fet “recerques intenses” amb propietaris privats per comprar o llogar pisos buits o que actualment es destinen a ús turístic, però que “hi ha poca oferta disponible”. En aquest sentit ha explicat que el primer que s’han mirat són immobles a disposició dels bancs i que de moment “hem trobat coses a l’extraradi, bastantes coses, i molt poques al centre”. Amb tot, s'ha mostrat optimista afirmant que “tenim algunes possibilitats damunt la taula” i per això s’han previst les partides econòmiques anunciades, d’11 milions per comprar pisos i 8 per llogar-ne.

Espot ha sigut contundent en assegurar que “si cal que entrem al mercat, llogant o comprant i cedint pisos a persones que no tenen accés a pisos amb un preu assequible, ho farem”. També ha fet autocrítica, apuntant que no s’ha sigut prou “àgil” amb algunes decisions. D’aquesta manera va lamentar que després de 3 anys encara no s’hagi pogut posar la primera pedra de la promoció de la Borda Nova.

Multifuncional “no a qualsevol preu”

“No hi renunciem, el projecte segueix viu i és necessari, però no a qualsevol preu”. Aquest és el posicionament del cap de Govern sobre el multifuncional, un projecte que amb l’augment de preus actual podria arribar als “40 o 50 milions”. Així que es prefereix esperar que baixin els preus abans de tirar-lo endavant, però sí que per al final de la legislatura es vol tenir el projecte tancat. “No tenim pressa excessiva i tenim una mica de temps per reflexionar”, ha exposat. Espot també ha reiterat que “el que no faré serà comprometre ni un euro a fons perdut”, i ha detallat que tot i que s’estan analitzant els punts forts i febles dels dos emplaçaments disponibles, en el cas de l’estadi “és complex” perquè “hi ha propietaris privats, cessions urbanístiques que no s’han materialitzat i un concurs de reforma que s’hauria d’encaixar amb el multifuncional. Són variables a tenir en compte”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic