El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, defensa que existeix la possibilitat de licitar les obres de la tirolina abans de la fi del mandat però adverteix que aquesta no és gaire alta. “Si arribem, serà molt just”, va declarar ahir just al punt on es preveu ubicar el punt de sortida de la nova atracció. Precisament ahir, el Govern va anunciar que el ministeri d’Economia ha emès un informe favorable del projecte. Així, el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que el giny compleix tots els requisits que es demanen des d’Economia. Ara encara estan pendents d’altres informes, com els d’impacte ambiental.

Vila, acompanyat del cònsol menor, el conseller d’Obres i Urbanisme, i el director de Naturlàndia, va exposar sobre el terreny l’impacte que tindrà la tirolina en el medi ambient. Va destacar que tan sols caldrà talar una superfície de 30 metres quadrats corresponents al punt de sortida de la nova atracció a més de “tres o quatre arbres més” per cadascuna de les potes del giny. Tot plegat farà uns 50 o 60 arbres, va dir el cònsol. Així mateix va recordar que es construirà una plataforma per no haver de tallar cap més pi i que s’instal·laran dos cables de senyalització annexos per protegir el gall de bosc. El cost total de la tirolina (uns 4,9 milions d’euros) ja inclou aquestes mesures, que suposen entre 600.000 i 800.000 euros d’inversió. La construcció es podria allargar uns vuit o nou mesos. 
Amb relació als inversors privats que es vol que participin en el finançament de la tirolina, el cònsol major va destacar que abans d’avançar en aquest àmbit cal disposar de tots els permisos. Amb tot, va afirmar que hi ha contactes i que la voluntat és que com més diner privat hi hagi millor, perquè així el Comú pot invertir a la parròquia.
Vila va explicar que el projecte de la tirolina ja es va començar a analitzar el mandat passat, tenint en compte que és un producte rendible per al parc i que és complementari amb el Tobotronc. Així, part dels usuaris podrien pujar amb el Tobotronc i el giny permetria que en dos anys Naturlàndia no sols passés a tenir un compte d’explotació positiu, sinó a retornar els préstecs per si sola. El cònsol també va reiterar la voluntat de celebrar una reunió de poble cap al 17 de setembre per explicar el projecte. 

Naturlàndia preveu tancar l’agost amb les millors xifres de vendes des que va obrir el parc

Naturàndia espera tancar el mes d’agost amb un “rècord de vendes” des que va obrir el parc. Segons va explicar el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, hi ha hagut dies en què s’ha arribat a més de 2.800 persones i en alguna ocasió s’ha penjat el cartell de complet, recomanant als clients que vinguessin l’endemà per assegurar que el servei que es donava era bo.
Vila va assegurar que també s’ha aconseguit millorar en restauració. Així, s’han registrat menys cues que anys enrere, ja que s’ha optat per oferir un menjar més senzill, amb entrepans i plats combinats. Pel mandatari, la gent agraeix aquest canvi, ja que no vol perdre temps un cop és al parc. Això ha permès créixer en el nivell de satisfacció en restauració, tot i que Naturlàndia encara està treballant per millorar-ne la qualitat. Per tot plegat, Vila va destacar que “ha estat un bon estiu” i es va mostrar en espera de tenir dades definitives per fer-ne balanç. La previsió és que es pugui tancar l’any amb el compte d’explotació operatiu positiu, va reiterar. Vila va remarcar que el Tobotronc és el giny que s’emporta un 60% de la rendibilitat del parc. “El Tobotronc és l’important i la tirolina seria d’aquesta mida. Tindríem una segona atracció que podria fer que el parc es consolidés”, va dir.

Suspensió temporal de les llicències a la Portalada

El Comú ha suspès temporalment l’atorgament de llicències al terme de Terres de Davant de Tolse, on hi ha el terreny de la Portalada. La mesura s’ha pres tenint en compte l’esllavissada que s’hi va produir, que els despreniments s’han anat succeint amb possible repercursió a la zona i que cal determinar quin és el grau de seguretat de tota la vessant a efectes del seu desenvolupament urbanístic. El cònsol va explicar que dilluns hi ha una nova reunió per determinar l’estat de l’esllavissada. També va exposar que hi ha material que no s’ha pogut recuperar del magatzem comunal i que es farà una valoració perquè ho cobreixi l’assegurança. Vila també va parlar de les eleccions i va dir que tot i que alguns li han demanat que repeteixi “no sé si són tants; cal veure quants hi anem, com hi anem i què volem fer”. A més creu que els nous partits són mostra de salut democràtica.

Desatenció a tot arreu, no sols a Auvinyà
Vila es va referir a les queixes dels veïns d’Auvinyà i va indicar que “la desatenció no sols va ser a Auvinyà, sinó a tot arreu, perquè el Comú no tenia diners per invertir”. Així mateix va dir que s’està a punt d’adjudicar la millora de dos revolts i que el Comú només assumirà el cost de les urbanitzacions que li han estat cedides. Precisament, els veïns van informar que el Comú va iniciar ahir la reconstrucció de la carretera que uneix diferents vials de la urbanització que s’havia esfondrat. Així, van lamentar que la corporació només ha reaccionat quan el tema ha sortit a la premsa i gràcies a la col·laboració d’Ordenament Territorial.