Diari digital d'Andorra Bondia
Viladomat diu que no hi ha marxa enrere en la dissolució de Nevasa
Viladomat diu que no hi ha marxa enrere en la dissolució de Nevasa

Viladomat diu que no hi ha marxa enrere en la dissolució de Nevasa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, va assegurar ahir que no hi ha marxa enrere en la dissolució de Nevasa ja que la decisió que s’ha pres està parlada i meditada. “L’empresa ha de tirar per altres camins”, va exposar i va afegir que “ara ja tenim posat el mode Pas de la Casa-Grau Roig”. Viladomat va explicar que la gota que va fer vessar el vas va ser la construcció de la plataforma esquiable que impulsa Ensisa a Soldeu. Saetde defensa que aquest projecte “és molt il·legal”. 
Per argumentar-ho va remarcar que la llei del sòl indica que els projectes d’interès nacional han de ser redactats pel Govern i no pas per Ensisa ni el Comú i que el Pla d’urbanisme de Canillo recull que correspon a l’executiu l’execució d’aquestes iniciatives. A més es va referir a la qualificació de l’obra, assenyalant que aquest és un equipament ludicoesportiu i no pas cultural i educatiu, la “filigrana semàntica” utilitzada per declarar el projecte d’interès nacional. Davant de tot plegat va denunciar que “això és un projecte de requalificació urbanística”. Sobre aquesta qüestió va exposar que l’obra permetrà que alguns terrenys de la zona que són de difícil accés ara passin a ser plans. “Són terrenys que tenen un valor molt baix i que ara passaran a tenir un valor molt alt”, va dir. Viladomat va anunciar que a final de mes presentarà una demanda a la Batllia demanant que se suspengui la declaració d’interès nacional.
El segon motiu que ha portat a Saetde a demanar la liquidació de Nevasa ha estat el fet que des d’Ensisa s’hagi afirmat que la Federació Internacional d’Esquí (FIS) exigia aquestes obres (uns termes que es recullen en la carta del cònsol de Canillo al cap de Govern en què es fa la petició de declaració d’interès nacional del projecte). Viladomat afirma que això no és cert, i així la FIS ho va confirmar. A banda, va apuntar que Saetde està molesta per la facilitat amb què el Govern va donar 1 milió d’euros per la pista de l’Avet, un altre milió d’euros per l’Àliga, i 2 milions d’euros per l’Avet per la final de la Copa del Món del 2019. Per la societat, seria més adient destinar diners a estructures mòbils que no pas a les fixes perquè així totes les estacions en poguessin fer us i els diners anessin “en benefici de tots”. A l’últim, també ha facilitat aquest desencadenament la utilització que ha fet Ensisa de la marca Grandvalira. Viladomat va acusar la societat canillenca d’apropiar-se de la marca, un fet que va ser posat en coneixement dels socis a Nevasa amb anterioritat. El director general de Saetde va citar especialment un cas, en què Ensisa va emetre un comunicat de premsa el mateix dia en què apareixia publicada al BOPA la declaració d’interès nacional de la plataforma en què s’indicava que la Copa del Món del 2019 suposarà una audiència potencial de 700 milions de telespectadors. Considera que la nota estava encaminada a fer que el projecte “passés més fàcil” al mateix temps que va donar a conèixer un informe que assenyala que les audiències de les competicions d’esquí estan lluny d’aquestes xifres (l’esdeveniment més vist, a Kitzbuhel, va assolir els 6,3 milions). Davant d’aquestes “trampes” dels socis però també competència, Saetde ha dit “s’ha acabat”. Tenint en compte que “la confiança ha quedat molt tocada”, la intenció és liquidar la societat sense esperar els dos anys que fixen els estatuts. Caldrà valorar a quina societat van els treballadors que té Nevasa i els liquidadors hauran d’analitzar què fan amb la marca, si vendre-la o deixar-la inutilitzada fins d’aquí uns anys si el projecte reviu. Viladomat també confia que les dues parts sabran gestionar l’ús de la base de dades.

El Comú de Canillo aprova destinar 5 milions a l’ampliació de capital d’Ensisa

Nou pas per a la construcció de la plataforma esquiable de la pista de l’Avet, a Soldeu. Ahir el Comú de Canillo va aprovar un crèdit extraordinari de 5 milions d’euros per fer front a l’ampliació de capital d’Ensisa. Segons va explicar el cònsol major, Josep Mandicó, per assumir aquest import el Comú no haurà de contraure cap crèdit ja que es finançarà amb romanents de tresoreria. La previsió és satisfer 2 milions aquest any, 2 milions més el que ve, i 1 milió el 2019. Mandicó va remarcar que tots els informes que han sol·licitat (tant interns com externs) han conclòs que l’ampliació de capital de la societat “és factible” i que no tindrà cap impacte negatiu sobre les finances comunals. En concret, l’operació no farà superar els límits d’endeutament, es compleix amb la regla d’or i no requereix de nou endeutament. De la seva banda, l’altre soci d’Ensisa aportarà a l’ampliació de capital els 5 milions d’euros restants. 
En la sessió extraordinària de consell de comú celebrada ahir també es va donar el vistiplau a una permuta de terrenys comunals amb terrenys de Casa Calbó. Es tracta de 483 metres quadrats que s’ofereixen per a pas comunal per tal d’arribar a la plataforma esquiable. A més es va acordar iniciar les negociacions amb altres propietaris de la zona per obtenir la cessió anticipada de terrenys i es va aprovar el contingut de la minuta de construcció del dret de superfícies entre Casa Calbó i Ensisa, en la qual el Comú de Canillo hi intervé com a eventual futur concessionari, que té una durada de 99 anys i un cost simbòlic d’un euro anual. L’objectiu és que les obres de la plataforma esquiable comencin al juliol.
Mandicó va reiterar que “si no hi ha plataforma no hi ha copa del món a Soldeu” ja que caldria fer-la a la pista de l’Àliga. El cònsol va explicar, però, que al Tarter a nivell de públic “estem limitats”. En aquest sentit va exposar que “és com fer la final de la Champions al Miniestadi” i va afegir que “volem ensenyar el millor i no el pitjor”. A l’últim va assegurar que farà el possible perquè Grandvalira no es trenqui.

Viladomat
Nevasa
marxa enrere
dissolució
Grandvalira
esquiable
plataforma
Ensisa
Saetde

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte