“L’única cosa que s’ha fet és executar el que manava una sentència de la Batllia.” Així va respondre la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a les queixes dels docents eventuals als quals se’ls ha rebaixat el sou després de signar un nou contracte a inicis d’aquest curs. “Poc més podem dir-hi”, va apuntar la ministra, que va recordar que la mesura també està recollida a la llei de pressupost. Vilarrubla sí que va assenyalar que el fet que s’informés sobre la rebaixa a l’abril ara hagi “agafat una mica per sorpresa”. Aquesta retallada salarial correspon a l’IPC dels anys 2011 i 2012. La justícia va concloure que aquell increment no era consolidable. Els docents van remarcar que aquest fet suposa un greuge comparatiu amb el personal fix i d’altres eventuals que no han hagut de signar ara un nou contracte. 
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior també va assenyalar que la intenció del Govern és consolidar places d’eventuals progressivament. Ara per ara no es pot avançar quan es produirà això ni de quantes places es tractarà. Vilarrubla va reiterar que sempre caldrà un “marge d’eventualitat” en funció de la demografia del país i del tancament i obertura d’aules, però que “la idea és tenir plantilles molt fixes per garantir tant la qualitat de l’ensenyament com l’estabilitat laboral de les persones”.
A més, Vilarrubla va avançar que al mes de gener se celebrarà una reunió de la comissió mixta francoandorrana per parlar de l’extensió del Lycée a Ciutat de Valls. Quant a la reforma de les aules va dir que encara no s’ha arribat al punt de concreció sobre qui finançarà els treballs. La ministra va fer aquestes declaracions en el marc de la visita, juntament al cap de Govern, Xavier Espot, a l’escola andorrana i espanyola d’Escaldes-Engordany.

 

El director del María Moliner afirma que si la denúncia de CCOO fos certa ja hauria dimitit

El director del col·legi espanyol María Moliner, Javier Alfaya, va afirmar que no comparteix “en absolut” les acusacions de Comissions Obreres (CCOO) i va afegir que si fossin certes “jo mateix hauria presentat la meva dimissió”. Cal recordar que CCOO va denunciar Alfaya per presumpta vulneració de la llibertat sindical i prevaricació. El sindicat va anunciar recentment que s’ha donat trasllat del cas a la Fiscalia de l’Audiència Nacional, que ara està investigant les quatre faltes molt greus que presumptament va cometre. El director del centre va assegurar que fins a data d’avui no ha rebut cap notificació, ni del ministeri ni de la fiscalia. 
Alfaya, juntament a l’ambaixador espanyol i la consellera d’Educació, van tenir l’oportunitat de comentar la situació del sistema públic espanyol a Andorra amb el cap de Govern i la ministra d’Educació. Després de la trobada va indicar que un director d’escola mai està content amb les instal·lacions, però va destacar que tant des del govern espanyol com l’andorrà s’està fent un “enorme esforç” per dotar les dues seus del María Moliner dels recursos físics i humans més idonis. El responsable del centre també va traslladar a la ministra d’Educació la necessitat que siguin més àgils els procediments per als alumnes que tenen dificultats en l’aprenentatge o que estan en risc d’exclusió social.