Diari digital d'Andorra Bondia
L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, oficia la missa de Meritxell en presència de les autoritats.
L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, oficia la missa de Meritxell en presència de les autoritats.

Vives vol una recuperació econòmica que sigui solidària i sostenible


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: Facundo Santana

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha aprofitat l’homilia del Dia de Meritxell per fer una crida per tal que la solidaritat i el respecte per “l’equilibri ecològic” siguin els valors que orientin la recuperació econòmica després de la pandèmia. A més de posar l’accent en allò que com a societat hem après durant el darrer any i mig, o que en tot cas hauríem d’haver après, i de dipositar l’esperança en el futur, Vives ha dedicat bona part de les seves paraules a celebrar el centenari de la coronació de la Mare de Déu de Meritxell i també de l’estrena de l’himne oficial, obra de Joan Benlloc pel que fa a la lletra i d'Enric Marfany pel que fa a la música.

En l’homilia de la missa central del Dia de Meritxell, reservada estrictament a les autoritats i persones convidades a causa de les restriccions contra la Covid-19, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra ha volgut destacar, per sobre de tot, els valors que “la crisi global causada per la pandèmia ens ha permès redescobrir: valors com ara tenir cura dels altres, la gratitud, la humilitat, la solidaritat, la paciència, la perseverança, la generositat i l’entrega, que rarament ocupen un lloc de prestigi en la nostra societat”. Vives s'ha mostrat convençut que “només des d’aquests valors afrontarem correctament el tsunami social i econòmic que ha començat a colpejar les nostres vides”.

Amb diverses referències al papa Francesc i també al director de la Càtedra de pensament cristià del bisbat d’Urgell, Francesc Torralba, Vives ha volgut subratllar que dels problemes, se n’extreuen lliçons i que de les lliçons de la pandèmia en concret, Andorra hauria de ser capaç de projectar un futur que es basi en els valors de la solidaritat, dins i fora de les nostres fronteres, i de la sostenibilitat: “repensem, en aquest nou curs que ara comença, com vivim i com ens relacionem, com produïm i consumim, i tractem d’imaginar un futur diferent, un altre món possible per a nosaltres i les generacions futures”. Això sí, per “reconstruir i recomençar”, Vives ha recordat que cal “esforç, paciència i constància” per part de tothom.

Pel que fa al doble centenari, el copríncep ha parlat de la connexió amb la història i els avantpassats i, novament, ha posat en valor la cara més humana dels esdeveniments històrics i també de la fe. Així, amb la frase “nosaltres som la corona [de la Mare de Déu]” ha volgut deixar clar que, per damunt d’una peça preciosa d’orfebreria com la que va fer el mestre Joaquim Cabot per a Meritxell, hi ha les persones, i són elles a les quals cal dedicar tota l’atenció. Vives ha acabat l’homilia desitjant un bon curs als polítics, als escolars i al conjunt de la ciutadania.

 

Espot: “aquesta pandèmia ha servit per demostrar que la societat andorrana està cohesionada” 

En declaracions posteriors a la celebració litúrgica, el cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat la universalitat dels valors predicats en l’homilia de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra: “hi ha valors que van més enllà dels valors pròpiament cristians, que són valors universals que tothom pot fer seus, i un d’aquests valors és justament la solidaritat”. En aquest sentit, Espot ha manifestat el convenciment que “aquesta pandèmia ha fet aflorar un sentiment de civisme i solidaritat que potser abans no teníem prou present. Des d’aquest punt de vista, n’hem d’extreure aspectes positius, per bé que el balanç global és certament negatiu”.

Insistint en allò positiu que la societat andorrana pot extreure de la pandèmia de Covid-19, Espot ha afirmat que “aquesta pandèmia ha servit per demostrar que la societat andorrana és una societat cohesionada, és una societat cívica i és una societat solidària”. Així mateix, ha afegit que “d’aquesta manera, hem donat compliment a uns valors cristians, però també a uns valors universals amb els quals tothom es pot sentir identificat, amb independència de quina sigui la seva fe o el seu pensament”.

Pel que fa a donar compliment als desigs expressats en l’homilia, Espot ha assegurat que les accions del Govern són “guiades pel bé comú” i, més enllà de reiterar el seu compromís perquè això segueixi sent així, ha fet una crida per tal que el conjunt de la ciutadania treballi amb aquest esperit.

vives
vol
recuperació
econòmica
sigui
solidària
sostenible

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte