Diari digital d'Andorra Bondia
Un total de 27.278 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge 7 d’abril.
Un total de 27.278 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge 7 d’abril.

Vot judicial: sense dades


Escrit per: 
Agències

Una de les modalitats de vot que els ciutadans tenen al seu abast és el de dipòsit judicial, és a dir, anar a votar a la Batllia. Anys anteriors, aquesta ha estat una opció que cada vegada més persones han fet servir, ja sigui per la impossibilitat de desplaçar-se als col·legis electorals el dia en què se celebren les eleccions, com per altres motius, entre els quals defugir la sensació de pressió per part dels candidats que sovint eren presents als punts de votació. En comicis anteriors, des de la Batllia s’anava informant periòdicament de la participació que es registrava en aquest vot judicial. Enguany, però, només s’informarà del volum final total dels vots rebuts i no es donaran dades parcials. Per tant, caldrà esperar a dissabte per saber quantes persones han passat per la seu judicial.
Quan es demana pels motius que han motivat la restricció  informativa sobre el vot, des de la Batllia responen  que “per privacitat i tranquil·litat” de les persones que van a votar i perquè es vol tractar aquest vot de la mateixa manera que es fa amb el que s’exerceix el dia de les eleccions. Cal recordar que aquesta opció ha estat esquitxada per la polèmica sobre la seva custòdia efectiva i també sobre el fet de si es podia modificar o no un cop s’havia dipositat a l’urna. La suspicàcia la va originar la carta que Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata van fer arribar al Govern i també al Consell Superior de la Justícia perquè es garantís la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia. 
En altres comicis, aquesta ha estat una modalitat molt emprada i així, el 2015 fins a 5.809 persones (el 23,69% del total) van optar pel vot judicial, xifra inferior a la que es va registrar quatre anys enrere, quan el total va ser de 6.871 persones.
Els ciutadans que vulguin votar a la Batllia encara ho poden fer fins dissabte a les 13 hores. Els horaris són, els dies feiners, de 9 a 19 hores, i dissabte de 9 a 13 hores.

Increment del cens
Fins a 27.278 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge 7 d’abril. Es tracta d’un 11,2% més que fa quatre anys, quan la xifra era de 24.512 persones. Aquest increment de votants obre una mica més la incògnita sobre els resultats i també sobre l’abstencionisme que hi pot haver, tenint en compte que és un fenomen que ha anat a l’alça els darrers comicis. La parròquia que més ha vist créixer el cens és Encamp, amb un 16,4%, passant de 3.374 a 3.928 entre els comicis del 2015 i aquest any. Quantitativament, però, és Andorra la Vella la que ha registrat un increment d’electors més elevat, 725, passant dels 7.372 que estaven cridats a les urnes a les eleccions del març del 2015 als 8.097 que ho estan en aquesta ocasió. Percentualment, l’augment a la capital és del 9,8%, un dels més baixos juntament amb el que es dona a Escaldes-Engordany, del 7,4%. En aquest sentit, la parròquia escaldenca passa de 5.028 electors a 5.401, 373 persones més en xifres absolutes. La resta de parròquies situen el creixement per sobre del 10%. Així, Canillo ho ha fet un 10,4% i supera per primera vegada el miler d’electors (1.003); Ordino augmenta un 10,5% i arriba als 1.753 enfront dels 1.586 del 2015. Sant Julià de Lòria augmenta un 12,2%, i suma 441 electors als 3.588 que hi havia el 2015. I la Massana registra un increment del 15,4%, és a dir, 411 persones més, i passa de 2.656 a 3.067.
En les generals del 2015 la participació es va situar en el 65,61%, quan quatre anys abans, amb 21.852 electors, havia estat del 74,09%, lleugerament per sota de la dada recollida el 2009, quan un 75,3% dels electors van acudir a les urnes. Per tant, aquesta davallada en la participació del 8,48% entre el 2011 i el 2015 va preocupar en el seu moment els polítics i és un dels factors contra el qual les diferents formacions que concorren a les eleccions de diumenge vinent volen lluitar. Per aquest motiu, han fet diferents crides a la participació i també han posat en relleu que el fet que hi hagi més llistes que en cap altra contesa electoral anterior pot suposar un factor positiu pel que fa a aquest increment de la participació que s’espera, ja que més persones poden tenir una opció política amb la qual identificar-se.

Vot per correu, a l’alça
D’altra banda, aquests són els tercers comicis en què els ciutadans poden exercir el seu dret a vot per correu. Un total de 149 persones, 49 més que a les generals del 2015, ho han sol·licitat, confirmant d’aquesta manera la tendència a l’alça, ja que la xifra és també superior a la que es va obtenir a les comunals del 2015. Aquells que han demanat poder votar a distància viuen de manera majoritària a Espanya o França, però també hi ha persones que resideixen a llocs molt més llunyans i que volen dir la seva en aquestes eleccions. Així, el Govern ha rebut aquest any peticions des de Madagascar, Panamà o el Canadà. Cal recordar que poden optar a aquesta modalitat les persones que resideixen permanentment fora d’Andorra o que s’hi troben treballant o estudiant temporalment. Aquest vot és enviat a la Batllia, on es consigna amb el judicial.

vot
judicial
sense
dades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte