Diari digital d'Andorra Bondia
Un bomber agafa mostres d'un ciutadà.   Foto: SAAS
Un bomber agafa mostres d'un ciutadà. Foto: SAAS

15 nous positius de Covid-19


Escrit per: 
Meritxell Prat

Salut va informar ahir de la detecció de 15 nous positius de coronavirus al país, cosa que eleva el nombre de casos actius fins als 22. Igualment hi ha més d’un centenar de persones aïllades. Dels nous diagnòstics, 14 tenen relació amb el brot sorgit en una obra d’Escaldes-Engordany, mentre que el quinzè correspon a un noi de 18 anys que va infectar-se després d’una estada a Lleida. Aquest cas preocupa especialment a les autoritats sanitàries ja que el nombre de contactes entre amics i familiars és molt ampli. Això fa que si no es localitzen ràpidament es pugui originar un segon brot. Entre els casos actius també hi ha una persona que no té relació amb el brot d’Escaldes i que ja s’havia anunciat. Amb tot, no genera preocupació perquè és algú que estava de baixa laboral i, per tant, no ha tingut gaires contactes.

El noi va estar a la capital del Segrià amb uns amics que posteriorment li van comunicar que havien emmalaltit. Davant d’aquesta situació va contactar per iniciativa pròpia amb el ministeri de Salut per poder-se fer la prova i ha resultat positiu. “Sabem que té molts contactes, però no la xifra exacta. El jove ha fet reunions amb altres amics i la família”, va detallar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va remarcar que s’està treballant per mirar de localitzar-los a tots. El ministre va recordar que no hi ha cap infectat ingressat a l’hospital i que del total de casos actius la meitat són asimptomàtics i l’altra meitat presenten símptomes lleus.
Igual que en el cas del jove, els casos vinculats a l’obra d’Escaldes tenen l’origen en l’exterior. En aquest sentit el ministre va demanar “molta precaució perquè el perill màxim és tornar al país amb el virus”. Així que va insistir en la necessitat de seguir les mesures de prevenció, “evitar aglomeracions, festes familiars i d’amics”, i per descomptat els tres elements clau que fa dies que es repeteixen: distància, neteja de mans i ús de la mascareta.
De fet, la crida a la precaució la va dirigir especialment al col•lectiu més jove. “Sabem que és més difícil que vagin amb cura perquè se senten invulnerables”, va apuntar, i va recomanar-los que “pensin en els seus pares i els padrins”, que en cas d’infectar-se serien els que tenen més números per patir conseqüències greus. 
Justament, per tenir cura de les persones més vulnerables va explicar que s’ha decidit prioritzar una nova tanda de testos a les residències per davant dels controls que s’havien de fer als treballadors del comerç, l’hoteleria i la restauració i els del centre penitenciari. “Hem preferit cribrar primer la població de risc”, va manifestar, afegint que si hi ha qualsevol persona del sector turístic que tem haver-se contagiat, té a disposició l’stop lab de la caserna de bombers per poder sortir de dubtes.
Benazet va tornar a insistir que el país no es pot tornar a tancar i per això cal prevenir. “Hem de conviure amb el virus i ser prudents perquè si es descontrolés un altre cop les conseqüències per tots, tant socials com econòmiques, serien terribles. Hi hem de conviure perquè sinó ens morirem d’una altra cosa”. De la mateixa manera va enviar un missatge tranquil•litzador reiterant que l’arribada de rebrots era “esperable”. Segons el titular de Salut “durant un període molt llarg, potser d’un any o més, anirem tenint rebrots”.

Estratègia
Com ha fet des que es va conèixer l’aparició del brot d’Escaldes, Benazet ha insistit que ara l’estratègia passa per les mesures de prevenció, però també per tenir una gran capacitat diagnòstica i ser molt ràpids en les enquestes epidemiològiques. “És la base per poder tenir controlats els rebrots. Anticipar-nos ens permet conviure amb el rebrot”, va afirmar. Una capacitat diagnòstica que va insistir que es té gràcies, sobretot, a les proves TMA. I que des de l’obertura, ahir, de l’stop lab de Santa Coloma, també s’ha incrementat la capacitat de fer proves que es tenia fins llavors al CAP de la Sardana. De fet, durant aquesta setmana s’han fet 695 proves i 3.700 TMA des que van arribar les màquines.
Un altre dels elements que són clau és poder fer el rastreig, per això el ministeri ja s’està reforçant per arribar a tenir una xarxa d’entre vint i trenta persones fent aquesta tasca. De moment s’hi destina el personal de l’àrea de prevenció de la Salut, a més de treballadors d’altres àrees del ministeri, així com voluntaris i personal del SAAS. 

Mascareta
Finalment, el titular de Salut també va explicar que fins al moment el ministeri no ha rebut cap expedient relacionat amb el fet de no portar mascareta un cop decretada l’obligatorietat. Martínez Benazet va destacar que la majoria de ciutadans van complir amb la recomanació i ara també amb l’obligació i va recordar que és un element que “ens protegeix a nosaltres i als altres”.

Covid-19
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte