25 anys de cohesió i acompanyament de la societat andorrana durant l’època constitucional, tot i que als anys 70 ja hi podríem trobar precedents. Semblen o són, millor dit, el que diríem paraules gruixudes. Potser fins i tot massa solemnes? En qualsevol cas les ha fet servir avui el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, per referir-se a l’aportació del Centre de Formació al Llarg de la Vida durant tot aquest període. I és que avui ha estat el dia escollit per bufar les espelmes, figuradament parlant, és clar, d’un pastís compartit per un bon reguitzell d’estudiants. Quants? Molts. En els darrers temps, fins a 400 cada any ja sigui per fer un curset específic o per traure’s el batxillerat o preparar-se per a l’ingrés a la universitat per a majors de 25 anys amb el suport de 15 docents. Un centre que per Baró ha sabut respondre a les demandes dels ciutadans que des dels 16 anys i fins al final de la vida han tingut i tenen la possibilitat d’accedir-hi ja sigui per qüestions més pràctiques o bé pel simple plaer de saber més.

Ho ha explicat de forma teatralitzada les actrius de la companyia An-danda-ra durant l’acte de celebració: com el boca-orella és una de les maneres de donar a conèixer les oportunitats que ofereix el centre, cosa que pot portar fins i tot a un canvi de vida perquè allà no se sap ni d’edats ni d’orígens ni de sectors socials. Tornant altra vegada a les paraules solemnes de Baró: el centre constitueix “la peça medular de l’estructura educativa andorrana”; o dit encara d’una altra manera: ciutadans amb interessos ben diferents “conflueixen en una àgora d’intercanvi i de diàleg al voltant de la cultura”. 

Al passadís, alumnes, exalumnes i docents, podien repassar una mica d’aquesta història compartida durant 25 anys de camí. I es feia inevitable mirar i remirar les fotografies que parlaven de l’ahir i de l’avui. I de cara al futur? Doncs continuar fent l’esforç de seguir donant resposta als nous reptes com ara l’impacte de les noves tecnologies i de la intel·ligència artificial, però tenint en compte també les seves implicacions ètiques. I posant l’accent en les matèries humanístiques que afavoreixen l’esperit crític. A més, es farà un esforç per intentar satisfer la demanda que hi pugui haver perquè a vegades hi ha qui es queda sense poder fer el curs demandat. “L’oferta és bona i intentarem que sigui suficient”, paraula del nou ministre.