Un total de 400 alumnes del Lycée Comte de Foix ocuparan aquest any les instal·lacions de les escoles de Ciutat de Valls. Així ho han oficialitzat aquest matí el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, amb l’entrega de les claus de l’antiga escola espanyola de Ciutat de Valls al delegat de l’ensenyament francès a Andorra, Denis Dekerle. Es tracta de l’entrega simbòlica de la segona i darrera fase de la cessió temporal que fa el Govern d’aquests espais de titularitat pública perquè el Lycée pugui realitzar-hi una ampliació temporal de les seves aules. En l’acte també hi han participat el representant del copríncep francès, Pascal Escande; el director del departament de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals, Josep Areny, i el proviseur del Lycée, Olivier Salvan.

El conveni signat entre el ministeri d’Educació i el Lycée té una durada de cinc anys, prorrogable, i busca donar solució a la necessitat temporal d’instal·lacions del sistema educatiu francès, que preveu un pic màxim de 1.800 alumnes al Lycée els pròxims anys. L’any passat ja van adequar-se i cedir-se els espais de l’antiga escola andorrana del Roc i enguany s’hi sumen els espais de l’escola espanyola de Ciutat de Valls. Les instal·lacions del Roc acullen des de l’any passat els alumnes dels darrers dos cursos de batxillerat –première i terminale– i enguany es traslladaran a Ciutat de Valls els estudiants de seconde.

Precisament els treballs d’aquesta segona fase han inclòs la refecció de sostres, la instal·lació de nova il·luminació més eficient, la substitució de finestres i envans i la modificació del circuit elèctric, entre altres. Els espais inclouran les aules de seconde, despatxos, la zona d’infermeria i el centre de recursos i biblioteca. Les obres per adequar la infraestructura han costat un milió d’euros tenint en compte les dues fases.

Per al Govern, la cessió temporal de l’edifici serà “una millora qualitativa per a tots els alumnes i personal docent, que podran disposar de més espais i unes millors condicions de treball”. Amb aquesta distribució temporal, l’edifici del Lycée acollirà aquest curs uns 1.200 alumnes i la zona de Ciutat de Valls, 400.

Reforç de 18 busos en les hores punta per al bus jove
L’inici del curs escolar comportarà el reforç de les línies regulars de transport públic per al servei de bus jove. En concret es posaran 18 autobusos més a les hores punta, segons ha anunciat avui el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé. Entrant al detall, Bartolomé ha explicat que els 18 busos reforçaran el servei de les 7 a les 9 del matí i de les 16.30 fins a les 18.30. I és que cal tenir en  compte que són prop de 2.600 els joves posseïdors d’aquest títol de transport i a més, l’abonament gratuït de bus ha fet que hi hagi més usuaris. Així doncs, enguany calia fer encara més atenció a la preparació dels reforços a les línies, que s’ha treballat de manera conjunta amb les companyies concessionàries “sense imposar res”, ha volgut subratllar el secretari d’Estat. També ha fet notar que s’ha fet un estudi previ amb els ministeris d’Educació i Afers Socials, Joventut i Participació per dimensionar correctament la necessitat que es preveu de cara a divendres i dilluns a més “de la intuïció i de l’experiència d’altres anys”. Després de la primera setmana de retorn a l’escola es farà una anàlisi per si cal retocar l’operativa dissenyada.

Bartolomé també ha explicat que el bus jove seguirà el mateix trajecte que les línies regulars amb algunes extensions, però. Així, les línies que acaben a l’estació central d’autobusos en les hores de reforç aniran fins a la Margineda, per exemple, que és un dels punts on hi ha més necessitat de reforç. Finalment, ha informat que els vehicles del bus jove portaran un distintiu, però els joves també podran fer servir els de les línies regulars i la resta d’usuaris els de bus jove “si no van saturats”.