El Museu de la Conca Dellà, al Pallars Jussà, acaba de rebre la col·lecció privada, amb 5.541 peces fòssils, del metge Lluís Ferrer Condal. La família de Ferrer fa aquesta donació per conservar i valoritzar aquesta col·lecció de gran "valor científic i patrimonial", que abasta un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys, des del Cambrià fins al Pleistocè. Es tracta d'una col·lecció amb caràcter pirinenc i internacional. Ferrer va fer recol·leccions de fòssils properes a les localitats on va ser metge. Així, els sediments marins de la Conca de Tremp estan molt representats. Ferrer va fer de guia en grans expedicions internacionals, i per això la col·lecció també inclou molts fòssils d'animals i plantes de diversos indrets del planeta.

La família del metge Lluís Ferrer Condal es reunia ahir amb els representants del Geoparc Orígens i del Museu de la Conca Dellà, per signar la cessió gratuïta de la col·lecció de fòssils. Entre la col·lecció de fòssils estan "molt ben representats jaciments cabdals de la història paleontològica de Catalunya" com són els de la Pedrera de Meià o els exemplars dolomitzats de l'anomenada pedra de Mont-ral i Alcover, del Triàsic superior. Àngel Galobart, director del Museu d'Isona, explica que Ferrer va descobrir diverses troballes d'interès internacional, entre les quals destaquen els fòssils d'una nova espècie de granota i una ploma. També va recollir nombrosos vestigis de flora i fauna amb els quals va contribuir en un estudi de recerca de la Universitat de Lisboa, mitjançant el qual es van determinar dues noves espècies de flora en aquest jaciment.

Galobart va indicar que aquesta cessió representa "una important aportació pel patrimoni paleontològic del Geoparc", gràcies a "la gran riquesa de fòssils recopilats al territori al llarg d'una vida", gràcies a la tasca del doctor Lluís Ferrer Condal. La seva labor, no només va ser de prospecció i recol·lecció, sinó també de conservació i classificació dels fòssils al llarg de diverses dècades. La filla del Doctor Ferrer, Consol Ferrer, recorda al seu pare sempre assegut a una taula classificant fòssils i ha afegit que era la seva afició dels de ben jove.

Ara, aquesta col·lecció permetrà la divulgació d'aquest coneixement, generat per una persona que vivia al territori, i que finalment podrà ser compartit amb veïns de la zona, investigadors, centres educatius i visitants.

Galobart va afegir que amb aquesta col·lecció és dobla el fons de fòssils del Museu d'Isona, passant dels poc més de 4.000 als gairebé 10.000. L'objectiu d'aquesta cessió és, d'una banda, el manteniment i la conservació de la col·lecció. 

Es pretén cedir peces a altres Museus i Centres d'interpretació, com per exemple el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià, per ser incloses en les seves exposicions permanents, temporals i itinerants. També es preveu la utilització de peces en altres activitats, principalment de divulgació i educació.