“Ara per ara la gent jove són els principals transmissors” del virus de la Covid-19, així que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els demana prudència i corresponsabilitat. “Els ho demano, tota la societat els ho demana.” Això ha dit en la compareixença posterior al consell de ministres que ha servit per actualitzar les xifres de la malaltia: des de dilluns s’han diagnosticat 11 casos nous i el còmput d’aquest “brot o rebrot” s’enfila ja als 62 (el còmput global està en 918 afectats). Els casos actius no revesteixen gravetat (els dos ingressats podrien estar a casa, són casos “molt lleus”,ha recordat) i la mitjana d’edat se situa per sota de la trentena.

    Dels 11 nous positius, 10 eren contactes de malalts ja diagnosticats (sobre l’altre va assegurar no disposar encara d’informació), així que ja estaven aïllats. D’entre ells, la meitat aproximadament estarien vinculats amb una reunió de joves a Canillo, amb un jove que va arribar infectat de fora com a possible epicentre, ha apuntat Benazet.

    Així, s’obre un altre front per a Salut també a Canillo: una vintena d’esportistes, igualment tots molt joves, estan aïllats en un hotel de la parròquia perquè algun hauria estat en contacte amb els joves del brot. “Estem procedint com toca, i que estiguin aïllats no vol dir que estiguin malalts.” En aquest sentit, va insistir, és important intensificar la tasca de rastreig: s’hi han incorporat 25 més, de Creu Roja, i el total a hores d’ara hi ha 84 persones dedicades a fer seguiment dels contactes.  

    És una de les potes de l’estratègia del seu ministeri, amb la realització de proves TMA. Se n’estan fent fins a 300 diàries i està previst que s’incrementaran a finals d’agost, quan  molts ciutadans tornin de les vacances fora del país.
    De moment, però, el focus està posat sobre el jovent perquè a hores d’ara “la majoria dels casos estan lligats al comportament dels joves, que se senten invulnerables”. A banda de recordar-los que al seu voltant hi ha persones fràgils, Benazet juga la carta de la butxaca: “l’economia anirà malament.  Se’n ressentirà la reputació del país, i per tant l’economia”.

    La policia, recorda, ja ha  imposat sancions per botellons i controla que no es produeixin aglomeracions a la sortida dels locals d’oci, però “per més prohibicions o mesures coercitives que hi hagi”, ha admès, de poc serviran si no hi ha “corresponsabilitat”.

Progressió curta, traçabilitat llarga i la base de l’iceberg

    Sobre la qüestió de la “reputació” del país, Benazet s'ha referit a l’exigència de la Junta de Galícia de registrar-se a tota persona procedent d’Andorra. Haurien de considerar paràmetres com ara la pressió assistencial zero i la gran quantitat de proves que es realitzen, i veure “que Andorra és molt segur”. Exteriors ja fa la tasca d’informar en aquest sentit, diu.

Tot i el repunt de casos, Benazet insisteix amb optimisme que “no veiem una progressió gran i hi ha una traçabilitat molt concreta”. Amb uns casos on el Govern s’esforça a adjudicar l’origen a estades fora del país de persones que tornen infectades. Per contra –i paradoxalment es podria pensar–també va afirmar que no s’ha detectat cap infecció portada per turistes. Sí que es continuaran fent, no obstant això i per si de cas, controls sistemàtics als treballadors que estan més en contacte amb el públic forà. La campanya de rastreig s’està centrant aquests dies en els centres sociosanitaris i la setmana vinent s’orientarà a l’hostaleria i el comerç. Afegint-hi la disponibilitat de les proves TMA per a qualsevol ciutadà que vulgui passar el test, el ministre de Salut assegura que “estem diagnosticant la base de l’iceberg”.