Els carrers comencen a estar buits i son molts els que han hagut d’aturar la jornada laboral o implementar el teletreball com a conseqüència de la crisi sanitària que es viu arreu del món. Tot i així, també hi ha qui li toca un paper diferent. Agents de circulació i personal de manteniment i serveis dels comuns segueixen sortint cada dia per complir amb les seves obligacions i controlar que els ciutadans ens cenyim a les mesures dictades pel Govern. Hem volgut parlar amb dos d’ells que ens expliquin com viuen tot plegat i sorprèn veure que potser no som tant cívics com tocaria.

“La gent no ens ajuda massa, anem tirant com es pot”, explica d’entrada el Ferran Cortés, cap del servei d’Higiene del Comú d’Andorra la Vella. Ell és l’encarregat d’organitzar l’equip i supervisar que es treballi seguint les recomanacions de seguretat fixades, evitant el màxim que el personal s’exposi. “Desinfectem el vehicle abans d’agafar-lo i portem guants i mascaretes sempre”, detalla.

Lamenta que la gent no faci cas de les recomanacions. “Rebem trucades de gent demanant que anem a recollir trastos vells. Els diem que ara no pot ser, que no es fa recollida i la deixalleria no funciona i llavors ho llencen al carrer”, relata, i hi posa exemples: “ens trobem brossa per tot arreu. Encara que recordem que no és moment de treure els voluminosos, a la gent no li importa. Avui [dimecres per al lector] hem recollit dos matalassos al carrer Doctor Mitjavila, també hem trobat cadires...” I per què? “Com que la gent no pot sortir de casa es dedica a fer neteja, però ara no ho podem recollir”, recorda. Una situació que no és exclusiva de la capital. Sense anar més lluny aquest matí el Comú de la Massana publicava un vídeo (veure vídeo més amunt) on es veien operaris comunals recollint trastos, amb un missatge que deia: “Enlloc d’estar recollint objectes voluminosos els nostres operaris haurien d’estar fent altres tasques prioritàries, com la neteja i desinfecció de zones públiques. Respecteu la prohibició! Aquests dies NO es poden llençar trastos!”. També el Comú de Sant Julià informava de les tasques de neteja i desinfecció que es fan als carrers demanant responsabilitat.

“Ens passem el dia al carrer”, remarca Cortés, ara amb equips de dues persones i amb jornada reduïda, de 10 a 15 hores. Tot i que sempre es queda un equip de guàrdia. “Aprofitem que hi ha menys trànsit i persones per netejar millor”, comenta. I tenen por del contagi? “Sí i no. Tens por perquè estàs tot el dia agafant coses, però és veritat que prenem moltes mesures de seguretat i és la nostra feina”, respon.

Des de l’ampliació del decret de tancament d’activitats econòmiques, han notat menys gent al carrer. Però tot i així encara hi ha qui surt. Ho sap bé el Damià Pineño, sotsoficial del cos d’agents de circulació de la capital. “Estem fent força controls al rec de l’Obac i al del Solà, perquè hi van grups de persones a passejar i també ens hem trobat gossos sense lligar”, relata, indicant que en aquests casos intenten fer molta pedagogia. “La gent crec que està bastant conscienciada però encara ens hem trobat grups de famílies senceres passejant. Llavors els recordem que és millor que no vagin agrupats, que han de mantenir les distància i que cal sortir només quan és imprescindible”. A més dels avisos, també fan les rondes pertinents, revisant, per exemple, que ningú entri als parcs precintats.

Els agents no porten mascaretes “perquè no n’hi ha”, però sí guants i també disposen de gels desinfectants. A més, procuren mantenir sempre la distància de seguretat, tant entre companys com amb aquells ciutadans amb qui han d’interactuar. Seguint el pla de contingència fixat, s’han establert rotacions, si bé la major part de la plantilla esta activa. “A partir de dilluns començarem formacions per invertir el temps i perquè és una activitat que sempre ens permet estar disponibles si cal actuar per una emergència”, relata Pineño.

Entre els urbans de la capital hi ha sensacions diverses. “Hi ha qui ho externalitza més i qui menys, però en general hi ha molta predisposició de donar servei. Sabem la feina que tenim i seguim les mesures marcades”.