Diari digital d'Andorra Bondia
Les feministes no volen que s’ampliï la violència de gènere als homes.
Les feministes no volen que s’ampliï la violència de gènere als homes.

Acció Feminista rebutja ampliar la violència de gènere als homes


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: Prostock-Studio

El redactat de les esmenes presentades pels grups de la majoria a la llei d’igualtat de tracte i no-discriminació perquè la violència de gènere sigui considerada delicte al Codi Penal no satisfà Acció Feminista. El problema rau en el fet que el text considera que els homes també poden ser víctimes de violència de gènere. L’entitat recorda que si això s’arribés a aprovar, la tipificació d’aquest delicte no estaria en coherència amb la legislació vigent. És per aquest motiu que va traslladar aquest neguit als grups demòcrata i liberals, que es van comprometre a revisar-ho.

L’entitat recorda que a través d’una disposició final a la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, aprovada el 2019, es va modificar la definició de violència de gènere inclosa a la Llei per l’erradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica del 2015. En aquesta disposició final, s’indicava que s’entén per violència de gènere envers les dones una violació dels drets humans i un tipus de discriminació contra les dones basats en el gènere. D’aquesta manera, la legislació andorrana s’adequava a la normativa internacional. Des d’Acció Feminista es destaca que la violència de gènere és un concepte cultural de violència contra les dones. Per tant, la llei s’ha d’adreçar exclusivament a aquestes.

El problema amb les esmenes per tipificar la violència de gènere és que es barreja el gènere amb l’orientació sexual, tal com l’entitat va traslladar als consellers generals. Precisament en el redactat, segons van fer públic els mateixos grups de la majoria, es considera violència de gènere qualsevol tipus de violència física, psicològica o simbòlica exercida contra qualsevol persona per la seva orientació sexual, sexe o gènere. Pel que va transcendir, no es fa referència a la violència sexual. 

Acció Feminista també va suggerir la necessitat de tenir en compte el subministrament de tòxics per mantenir relacions sexuals amb una dona, fet que no és ni més ni menys que una violació. En aquest sentit l’entitat va argumentar que en aquests casos les dones no han pogut donar el seu consentiment perquè han estat intoxicades.

És arran de les aportacions d’Acció Feminista que els grups parlamentaris demòcrata i liberal van exposar la voluntat de mirar-se les esmenes encaminades a tipificar la violència de gènere al Codi penal amb calma.

Cal recordar que des dels grups de la majoria s’havia destacat que el fet que la violència de gènere inclogui també els homes suposaria incloure la definició de violència contra les dones de les Nacions Unides, afirmació que no s’adiu a la realitat, ja que les convencions i declaracions en vigor exposen que violència contra la dona es refereix als actes de violència basats en el gènere que tenen com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic. En aquest sentit s’indica que la violència contra la dona és una manifestació de les relacions de poder històricament desiguals entre dones i homes.

acció feminista
violència de gènere
homes

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Senyores, la violència és violència, es veritat que majoritariament contra les dones, però exclou-re els homes es anar un pelet massa lluny...
Les feministes haurien de saber que el radicalisme porta a més enfrontament, i el que es vol evitar és el contrari! Heu de demostrar que sou més empàtiques i inteligents, si no us convertireu en el que tant rebutgeu...o també voldreu deixar fora als LGTB?
Llavors si una dona maltracta a un home (i jo mateix conec un cas ben a prop) que ha de fer? Callar i aguantar-se? Aquesta és la "igualtat" que busqueu?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte