Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació d’Acció Feminista, ahir a la tarda, a La Fada Ignorant.
Un moment de la presentació d’Acció Feminista, ahir a la tarda, a La Fada Ignorant.

Acció Feminista traslladarà les seves propostes i adhesions al Govern


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Acció Feminista es va presentar de manera oficial ahir a la tarda a La Fada Ignorant. En el marc d’un ambient festiu i d’una sala plena de gom a gom, les tres dones escollides com a portaveus per a l’ocasió, Mónica Coste, Laura Dallerès i Aurora Baena van anar desgranant el passat, el present i el futur d’aquest “col·lectiu transversal de dones feministes d’Andorra”, com es pot llegir en el manifest preparat per a la commemoració del Dia internacional de la dona. La finalitat principal d’Acció Feminista és treballar de forma activa “per posar fi a les desigualtats que –encara avui– vivim al país”. 
La intenció del col·lectiu és anar recollint adhesions durant tot el mes de març i la primera setmana d’abril a través de la campanya iniciada a la plataforma Change.org i fer arribar les seves propostes i les adhesions aconseguides –a dia d’avui, 1.500– al Govern d’Andorra i als grups parlamentaris, perquè les tradueixin en accions concretes i les incloguin en l’elaboració dels seus programes i llistes electorals. 
A continuació, es crearan comissions de treball per aprofundir en els diferents àmbits que recull el manifest –qualitat democràtica, economia, educació, salut i benestar, i drets laborals– i  poder constituir-se així en interlocutores vàlides en qüestions de gènere amb els organismes oficials.
Pel que fa a l’acte d’ahir, Mónica Coste va ser l’encarregada d’obrir-lo la presentació, i va fer referència a la tradició anterior al col·lectiu, des de la seva experiència personal com a membre de l’Associació de Dones d’Andorra i de l’Associació de Dones Migrants i d’Andorra. Coste va explicar que el manifest que es llegirà demà, en un principi constava de vuit pàgines, i que finalment van quedar resumides en la presentació final, que es pot trobar des del dia 1 de març a les xarxes socials.  També va expressar el desig “que totes les dones d’Andorra hi participin, és un moviment obert i esperem aconseguir més suports per tot el que volem fer.” 
Laura Dallerès es va referir al present, i va recordar l’acte que es fa aquesta tarda, a les tres, a la plaça Lídia Armengol, que consistirà en la lectura del manifest redactat per una cinquantena de dones i una concentració per donar suport a la Marxa Mundial de les Dones. Dallerès també va subratllar la procedència diversa de les persones que constitueixen el grup: “dins del moviment hi ha dones de totes les edats i ideologies” i “tothom hi és convidat per lluitar per a la igualtat de drets i equiparar aquests drets entre homes i dones. Tenim molt camí a fer”. Un camí que volen fer amb la participació dels homes que comparteixen aquesta causa“. 
Per la seva banda, Aurora Baena va remarcar el treball de futur que es pensa fer des d’aquest moviment, perquè les preocupacions de les dones no es quedin només en uns actes puntuals amb motiu del 8 de març o en l’àmbit privat. Baena també va anunciar que a partir del 9 de març començaran a organitzar-se en comissions per anar treballant cadascun dels punts que recull el manifest, que és “una declaració d’intencions, i que la puguin tirar endavant “entre totes”. Baena va dir que la intenció “és crear debat perquè el feminisme és una qüestió social”. 
En la gènesi d’Acció Feminista es van trobar primer una dotzena de dones. Després, gràcies a les xarxes socials i al boca-orella, s’hi van anar adherint fins a cinquanta dones per compartir inquietuds des de mitjans de gener, i fa uns quinze dies van fer una reunió a La Llacuna, en què va acabar de  prendre peu la proposta, va explicar la periodista Noemí Rodríguez, membre del col·lectiu. 
A més de la lectura del manifest, amb motiu del Dia internacional de la dona treballadora, el col·lectiu ha preparat uns petits vídeos que es poden veure a les xarxes socials i que reflecteixen la pluralitat i les reivindicacions del moviment.

 

acció feminista
propostes
traslladarà
adhesions
Govern
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic