Diari digital d'Andorra Bondia
Experts de diferents parts del món van intervenir durant la jornada del primer Open Innovation Challenge for a Smart and Sustainable Andorra.
Experts de diferents parts del món van intervenir durant la jornada del primer Open Innovation Challenge for a Smart and Sustainable Andorra.

Actua pretén aplicar eines perquè la ciutadania participi dels reptes


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

Agafar talent de fora i centrar-lo en la innovació d’eixos com la mobilitat, el turisme però també la projecció urbanística i l’energia, és l’objectiu principal del primer Open Innovation Challenge for a Smart and Sustainable Andorra. Actua Innovació, amb la xarxa de ciutats col·laboradores del City Science Lab del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i altres participants, celebren des de dilluns i fins divendres  vinent diverses sessions de treball per identificar aquests reptes de la innovació. Hi prenen part representants d’Actua Innovació i altres col·laboradors andorrans que treballaran conjuntament amb experts d’Alemanya, Espanya, els Estats Units, Finlàndia, França i Taiwan.

El director d’Actua Innovació, Marc Pons, remarca que són dos els objectius: “identificar aquests reptes d’innovació i també involucrar la ciutadania en aquests projectes”.
Així, Actua s’ha marcat la fita d’identificar aquesta mateixa setmana les eines i projectes que a altres països han aconseguit fer participar la ciutadania en la presa de decisions i anàlisis.  “L’objectiu és que ciutadans i empresaris participin en la identificació dels reptes i problemàtiques  i també per aportar solucions i treballar-hi”, va comentar Pons. 
Una constant en matèria d’innovació és remarcar les petites dimensions del Principat, un avantatge “perquè la capacitat d’implementació hauria de ser més ràpida”, va dir Pons. En aquest sentit ja es desenvolupen amb experts forans projectes pilot de drons o de tractament de dades que ja s’han vingut a provar a Andorra. 
Per la seva banda, el ministre d’Economia, Innovació i Competitivitat, Gilbert Saboya, que va inaugurar ahir l’Open Innovation Challenge, va remarcar la importància de poder tenir “altres visions, no només la part andorrana, sinó veure equips d’Hamburg, Taipei, i d’altres ciutats”. En matèria d’innovació, des d’Actua sempre s’havia parlat de mobilitat i turisme i ara s’afegeix la planificació urbanística, que com l’energia, han sorgit sempre com a temes transversals també per treballar-hi. “La idea és posar a disposició d’Andorra el talent que hi ha a altres països per a allò que ens interessa”, va resumir Saboya.  El ministre va destacar  la innovació “com a motor de canvi”. 

POSADA EN PRÀCTICA
Experts forans com el taiwanès Phil Tinn van destacar la importància d’aquestes trobades i sobretot “la posada en pràctica dels coneixements i com es pot començar per fer alguna cosa física i  concloure que hi ha altres maneres de contribuir al projecte”. Tinn va posar com a exemple un projecte de tricicle a Taipei, capital de Taiwan. Saboya també va insistir en la part pràctica d’aquestes trobades per “crear un ecosistema d’innovació al Principat”, va dir. 
Ahir es va parlar més d’urbanisme i d’energia en ponències curtes dels experts assistents, entre els quals hi havia empresaris andorrans. Avui es té previst centrar les exposicions en matèria de mobilitat i demà serà el torn del turisme i del comerç. 

Actua
MIT
innovacio
Open Innovation Challenge for a Smart and Sustainable Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte