Andorra està fent un pas envers la preservació del medi ambient i la fauna, i gràcies a la iniciativa de retirar remuntadors en desús per part d’Ski Andorra, el país se suma a països com França que lideren aquestes accions. L’objectiu: millorar la seguretat i l’estètica del paisatge, protegir la seguretat de la fauna i preservar el medi ambient.  

El teleesquí retirat ha estat el de la vall d’Incles i era l’únic que faltava en tot el país. Es tractava d’un giny de quatre pilones que no oferia servei des de feia anys i és una situació que representa una millora en l’impacte ambiental: l’eliminació d’equips obsolets redueix considerablement les emissions de carboni i promou la conservació de la biodiversitat a la regió.

Amb més de 50 anys de presència a la vall d’Incles, aquest remuntador va ser el primer instal·lat a la vall i pertanyia a la família Sanclimens, de la casa Jan del Sastre. Representava un mitjà de transport a les muntanyes durant l’hivern i ha estat testimoni del desenvolupament històric de la regió. La família va aconseguir així deixar una empremta pròpia en el paisatge i en la memòria dels habitants locals durant molts anys, ja que va ser una icona local. Tot i que Sanclimens volia reemplaçar-lo, o si més no, restaurar-lo, finalment la història va continuar amb la introducció de nous remuntadors com el Canaro o Peretol.

Amb la visió de promoure la sostenibilitat, i gràcies a l’ajuda de l’Home del Sac, l’entitat es va encarregar de tot el procés de retirada de totes les peces del giny. El remuntador es va transportar a un centre de reciclatge, on es van processar de manera adequada totes les peces. Una iniciativa que ha posat de manifest la importància de la responsabilitat ambiental i la col·laboració com a motors del canvi cap a un futur més sostenible.