La voluntat és que tant el Centre Nacional d’Emergències (CNE) com el 112 estiguin en funcionament “durant la legislatura”, és a dir, abans del 2027. Així ho assenyala el director del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, després de l’anunci de l’adjudicació dels serveis de consultoria i enginyeria per a l’anàlisi prèvia, la definició del model de gestió i explotació, així com la definició funcional i tècnica dels dos serveis a l’empresa Idom Consulting, Engineering, Architecture per un import de 71,250 euros.

Els treballs d’aquesta empresa, dels que s’haurà de disposar a finals d’aquest 2024, “aportaran llum” al seguit de decisions que cal prendre al respecte. Partint d’una avaluació del model actual del sector de les emergències, haurà d’identificar les necessitats i requeriments del futur 112-CNE i la definició del model de gestió i d’explotació òptim, concretant la definició funcional i tècnica d’aquests serveis. “De les poques coses que potser tenim clares és que el servei 112 estarà associat al Centre Nacional d’Emergències”, manifesta Pons, per les característiques del país, però el que no se sap és quin model es vol implantar ni si cal construir un edifici nou o se’n pot aprofitar algun de ja aixecat. És a dir, hi ha moltes coses que cal definir: els espais que es necessiten, que han de complir unes condicions específiques, ja que “no paren mai” i estan en funcionament les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, el nombre d’operadors per garantir el servei, el nombre de línies de telèfon, els requeriments tecnològics necessaris, etcètera. 

Les directrius europees
Cal diferenciar el 112 del Centre Nacional d’Emergències, que seria l’equivalent al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). El 112 “és la típica sala, amb una distribució o una altra, on hi ha els operadors” telefònics. El CNE està preparat per a la gestió de les emergències. I tant l’un com l’altre són uns equipaments molt específics, amb unes directrius europees que cal complir, que justifiquen la contractació d’una empresa assessora, segons el director del departament de Protecció Civil. 

La primera fase del treball és l’anàlisi de la situació actual, que “és particular nostra”, i on hi ha quatre números de marcació ràpida: el 110, que gestiona la Policia; el 116, el Servei d’Urgències Mèdiques (SUM); i el 112 i 118, els de bombers, i que en total reben entre 50.000 i 60.000 trucades a l’any, i amb aquestes dades anar determinant el model que es vol, si s’unifiquen les tres sales actuals, si hi haurà d’haver presència dels serveis d’emergències o si es mantenen cadascú al seu centre, etcètera.

A més, “hi ha una part de tecnologia molt important” als centres de 112 i de gestió d’emergències, destaca Pons. I en aquest sentit, apunta que ja no estan els operadors esperant que entrin les trucades d’emergències, sinó que “l’Administració està obligada a informar la població sempre que disposi d’informació d’interès i que pugui tenir una afectació en les activitats de la població”. Això, més enllà de comunicats de premsa i xarxes socials, també inclou els sistemes d’avisos d’informació massiva, com els que s’han provat recentment en algunes comunitats autònomes d’Espanya i a França, i això són “eines tecnològiques que s’incorporen als serveis 112”. “Les directrius europees obliguen tots els països membres a adoptar aquestes eines d’avís a la població”, subratlla el responsable de Protecció Civil, que afegeix que també hi ha sistemes, com l’e-call que incorporen els vehicles més nous i que en cas d’accident envien automàticament una alerta al centre 112 més proper amb informació sobre el nombre de passatgers, tipus de combustible, localització, etcètera i activa una trucada que permet als operadors disposar d’informació crucial per a la intervenció en l’emergència.

A l’empresa adjudicatària de l’estudi se li demana que identifiqui el model òptim i una segona opció per si la primera tingués un cost, i per prendre les decisions es crea una taula de treball en la qual hi haurà representació de la policia, dels bombers i del SUM “com a actors principals com nosaltres”, detalla el director del departament de Protecció Civil, que precisa que també es tindrà el suport del departament de Transformació Digital i d’Informàtica del Govern, així com d’Andorra Telecom, “com a proveïdor únic de telecomunicacions”. “I amb l’ajuda d’aquesta empresa externa, hem de ser capaços d’identificar quin és el nostre millor model”. Pons defensa que les conclusions de l’estudi, que es tindran a finals d’any, “aportaran llum” i també serviran per determinar les següents accions que s’adoptin des del Govern en relació amb el projecte. Així, l’adjudicació d’aquest estudi “és un primer pas molt important i per això ens donem les eines per fer-ho bé i ser rigorosos”.