El programa Joves en inclusió (JEI) que va engegar la Fundació Privada Tutelar ara fa un any i mig per atendre joves de 16 a 25 anys amb el trastorn de l’espectre autista (TEA) ja forma part de la cartera de serveis del Govern. Des de la Fundació Privada Tutelar ja s’havia manifestat la voluntat que el projecte passés a mans del ministeri d’Afers Socials i després de superar el període de prova corresponent, el passat dia 15 el consell de ministres va aprovar el canvi, dotant-lo del finançament corresponent. Concretament, el Govern cobreix pràcticament el 54% del cost del servei, aportant 1.691,57 euros per mes i persona, mentre que els 1.400 euros mensuals restants que es necessiten per a cada usuari els doten la CASS (950 euros) i les famílies (500 euros). “Està fet des d’un principi de corresponsabilitat, tots hem de col·laborar”, va afirmar el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy. 

El JEI va arrencar el setembre del 2018 amb quatre usuaris i des del setembre passat n’hi ha cinc. Ha estat un any i mig en període prova (de fet, la Fundació ja havia explicat que el pressupost de què disposava arribava només fins al desembre passat) i el departament d’inspecció del ministeri va fer l’avaluació corresponent per corroborar que els resultats experimentats eren concloents.  “Si es demostra que hi ha una millora, es fa una anàlisi per veure si Afers Socials ho pot incorporar a la cartera de serveis”, va detallar, afegint que “els informes interns corroboren que és un servei que val la pena continuar. A més, té un cost molt semblant a altres prestacions per persones amb discapacitat, cosa que fa que estiguem en la línia i no ens suposava un increment fora de lloc”.
Així, des d’aquest mes de gener la Fundació Privada Tutelar passa a ser només l’òrgan de gestió del servei i deixa de finançar-lo. Filloy va remarcar, però, que els usuaris no notaran cap canvi, ja que “ho mantenim tot igual. Es manté el mateix personal i amb les mateixes condicions”.
Encara que hi hagi cert canvi de paper, el Govern seguirà molt de prop les passes del programa: “nosaltres mantindrem el seguiment i cada any la Fundació Privada Tutelar ens haurà de presentar una auditoria del servei”.

Partida
De moment i tal com es va fer públic en un edicte al BOPA, la partida pressupostària cobrirà tot aquest any. En total, el Govern haurà de fer front a 101.494,20 euros (1.691,57 euros per mes i persona multiplicats per cinc, que és el nombre d’usuaris que hi ha actualment, i multiplicat pels dotze mesos de l’any). Una quantitat, però, que aniria a més si més endavant s’incorporen nous usuaris, ja que és una part de finançament que s’atorga a tothom. En el cas de les famílies, el ministre va remarcar que com passa en molts altres serveis, si hi hagués algú que no pogués fer front a la part del cost que els correspon, podria rebre una ajuda un cop analitzats els ingressos i despeses i determinat que no pot fer front a la necessitat.
Si finalment es va decidir apostar per aquest servei, és perquè, segons va explicar Filloy, “hem considerat que és un projecte que dona resposta al trastorn de l’espectre autista d’alta intensitat, dona una resposta terapèutica més amb uns resultats positius perquè és una relació molt de tu a tu entre l’usuari i els professionals que en tenen cura”. Igualment, va posar en relleu el fet que “el seguiment és molt personalitzat i hi ha una feina molt important d’inclusió d’aquests joves a la societat. Se’ls prepara per ser més autònoms amb un acompanyament cap a la vida adulta.”.

Més usuaris
El ministre d’Afers Socials va insistir que “estem molt satisfets” amb els cinc usuaris que hi ha actualment i va apuntar que a partir d’ara “encoratgem a la Fundació Privada Tutelar perquè treballi al màxim per donar aquesta alternativa a aquelles famílies que no ho coneguin”. La voluntat és que “hi hagi diferents alternatives per a les famílies que tinguin fills amb aquest trastorn”. De fet, va recordar que la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell “també atén els nanos amb aquest trastorn, però amb una altra metodologia”. En definitiva, l’objectiu és que “les famílies puguin decidir i tenir diferents opcions. Nosaltres creiem en aquesta diversitat i aquesta també és un una de les causes que ens ha fet apostar pel programa”.
Igualment, va destacar la implicació de l’Associació d’Afectats d’Autisme (AUTEA) que “intenta col·laborar al màxim i creiem que és una part molt important. Quant un projecte passa a formar part de la cartera de serveis, és molt positiu que l’associació estigui al darrere, en faci el seguiment i doni el vistiplau del què es fa allà”.