Diari digital d'Andorra Bondia
La seu del ministeri d'Afers Socials.
La seu del ministeri d'Afers Socials.

Afers Socials reprendrà la taula de treball amb les associacions la segona quinzena de juny


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

La segona quinzena de juny es reprendran les reunions d’Afers Socials amb les associacions per tractar les problemàtiques que afecten els menors i els joves amb addiccions i les seves famílies. Així ho ha anunciat la presidenta de l’Associació per a la Defensa de la Joventut en Risc d’Andorra (Adjra), Sandra Cano. 

De tota manera, també durant aquest temps de confinament per la crisi sanitària provocada per la Covid-19, l’Adjra ha estat en contacte amb Afers Socials i de fet, el passat 26 de maig van tenir una reunió amb el director d’Afers Socials i Joventut, Joan Carles Villaverde, i el cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, per posar de manifest algunes de les preocupacions i neguits de les famílies que formen part de l’entitat i que ja els havien fet arribar dies abans. 

Acompanyament dels joves i de les seves famílies
Així, sobre l’acompanyament dels adolescents i joves ingressats en espais terapèutics, se’ls va informar que s’ha contactat directament amb els joves que estan tutelats pel Govern d’Andorra, però que en els altres casos s’ha hagut d’actuar d’acord amb la normativa interna que tenen els centres en els quals estan ingressats. 

Pel que fa al seguiment de les famílies, des d’Afers Socials es va comunicar que ha estat “molt actiu” sobretot al principi de la pandèmia i que el seu objectiu és promoure un tracte molt individualitzat amb cada una d’elles. Per això, els contactes han estat setmanals o quinzenals, tot depenent de les necessitats d’aquestes famílies. Precisament, Cano ha assegurat que les visites dels familiars ja s’han reprès, coordinades per Afers Socials.

Els joves que resideixen fora d’Andorra
En relació als joves majors d’edat que resideixen fora d’Andorra i s’han quedat sense feina a causa de la pandèmia, si estan de forma regularitzada en aquests països, des d’Afers Socials se’ls aconsella que es posin en contacte amb els departaments de benestar social corresponents. En cas que no tinguin la seva situació regularitzada perquè han anat a treballar en alguna campanya molt puntual, des del ministeri d’Afers Exteriors s’han fet les gestions necessàries per repatriar-los, si ha calgut.

Un altre tema que preocupa molt a les famílies, ha remarcat Cano, és el de les elevades comissions per les transferències bancàries. Des de l’Adjra expliquen que hi ha pares que com que tenen els seus fills fora del país i s’han quedat sense feina han hagut de fer transferències bancàries per fer-los arribar diners perquè poguessin realitzar la compra setmanal, i s’han trobat amb què les comissions bancàries són molt altes. En aquest sentit, Afers Socials, els va manifestar que tenen prevista una reunió amb l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) precisament per tractar aquesta temàtica.

Joves amb prestacions i els casos judicialitzats

Una altra de les qüestions que es van tractar a la reunió va ser la relacionada amb els joves majors d’edat amb prestacions perquè presenten diversos tipus de trastorns de conducta associats a addiccions a les drogues o al joc, ja que per diversos motius no han renovat, per exemple, la targeta per poder comprar productes de primera necessitat. Això ha provocat que hagin estat els seus familiars els qui s’han hagut de fer càrrec de la seva manutenció tot i que ja no resideixen al nucli familiar. I en alguns casos, es tracta de progenitors que s’han quedat sense feina a conseqüència de la pandèmia, va emfasitzar Cano. Per aquest motiu, i mentre no es troba una sortida laboral per aquests nois, es va decidir que fossin els pares els encarregats de gestionar la compra d’aquests productes per als seus fills.

D’altra banda, en els casos judicialitzats que afecten a menors, des d’Afers Socials es van comprometre a activar els dos protocols que ja va anunciar fa uns mesos el ministre d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Víctor Filloy, per agilitzar la resolució dels mateixos i que els menors no hagin de declarar explicant diverses vegades el tipus d’assetjament o d’agressió que han patit. 

Des de l’associació també es va tornar a demanar que els psicòlegs entrin a formar part de la cartera de serveis i estigui cobert per la CASS, ja que suposa “un important desgast econòmic per a les famílies”.

Preparar el postconfinament
Finalment, Cano ha exposat una altra de les situacions que ja s’han començat a evidenciar aquests dies: els casos de menors que s’han saltat el confinament i moltes vegades ho han fet amb l’acompanyament d’algun jove major d’edat. En concret, van tractar a la reunió la problemàtica al voltant de les benzineres, on hi van sempre un o dos majors d’edat amb una colla d’adolescents d’entre 13 i 17 anys a comprar. Alguns d’aquests joves estan identificats i d’altres, no, va puntualitzar. 

I és que des de l’associació “els preocupa molt” que a partir de la propera setmana hi pugui haver un augment d’aquestes conductes pel desconfinament. I no només perquè es puguin donar possibles rebrots, sinó perquè “hi ha molts adolescents que han estat molt frenats durant el confinament perquè les famílies han estat molt a sobre”. Ara tenen por que es comencin a muntar festes. És per això que han fet tota una sèrie de propostes per poder pal·liar-ho. 

afers socials
taula de treball
associacions
juny

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte