A quarts d’una del migdia el degoteig de persones al centre de vacunació de l’antiga plaça de Braus era constant. Des de les 10 del matí s’havia reprès la campanya d’immunització contra la Covid-19 gràcies a les dosis de Pfizer enviades per Espanya. Ahir estava previst administrar 1.300 dosis del fàrmac i en tres dies, fins demà, es preveu haver acabat d’inocular les 3.400 dosis aproximadament que s’hauran pogut extreure la meitat dels vials rebuts. Ja ho saben, allò de la perícia del personal de farmàcia del SAAS que permet que de cada flascó s’arribin a treure 7 dosis en comptes de 6. Una tasca que es podia apreciar a través de la finestra de l’espai que tenen habilitat al punt de vacunació. Vials i xeringues, dues infermeres equipades de dalt a baix i una tasca constant perquè la vacuna acabi injectada al braç de cada pacient. L’altra meitat dels vaccins serviran per administrar la segona dosi corresponent.

“Cada cop la població està més conscienciada que la vacunació fa part del retorn a la normalitat”, destacava el director de Protecció Civil, Cristian Pons, que recordava el dispositiu muntat. Una zona d’acollida i de recollida de dades amb una desena de persones, que reben els ciutadans, verifiquen la cita i comproven que el qüestionari previ està degudament omplert. Si hi ha qualsevol incidència, una taula destinada a resoldre qualsevol problema imprevist. I un cop fetes les comprovacions, s’assigna una taula i toca moure’s cap a la zona de vacunació. Una dotzena d’infermeres, dues per carpa, que administren la vacuna i introdueixen les dades a la història clínica del pacient. I entre elles, una infermera que fa d’enllanç entre la zona de farmàcia i la d’inoculació. L’últim esglaó? El pas per la zona d’observació. 15 minuts asseguts i supervisats per un metge, un tècnic i un infermer del SUM per si hi ha qualsevol reacció al·lèrgica. “No hi ha hagut incidències rellevants”, explica Pons, extrem confirmat per Luis Veneros, el metge allí present i que explica que “mirem de resoldre alguns dubtes” i que la intervenció més important fins al moment havia sigut l’atenció a un ciutadà que havia patit un mareig per la seva aprensió a les agulles. “També ha vingut algú a dir-nos que li feien mal les cervicals, però li hem aclarit que això no era per la vacuna”, detalla.

I és que un cop completat tot el circuit, tothom surt més o menys satisfet, si bé alguns no amaguen que tenien alguns dubtes. “No tenia especialment ganes de vacunar-me perquè tenia dubtes, però suposo que ho haurem de fer tots”, reconeixia la Cristina, que alhora admetia que un cop passat el procés “estic tranquil·la i no m’ha fet gens de mal. Potser ara començo a notar el braç una mica pesat”.

De la seva banda el Joaquim confessa que la por no l’havia deixat dormir tranquil. “Les agulles em fan cosa i a més, escoltes tantes coses sobre les vacunes... a les xarxes socials es publiquen moltes coses que no saps si són veritat o no i ja no saps què pensar”, admet. Al final, però, com la Cristina “no he notat ni la punxada”.

La Carme en canvi celebrava haver estat vacunada. “En tenia ganes perquè això és un mal viure”, afirma. Confessa que l’AstraZeneca li feia més cosa, “però si m’haguessin cridat me l’hauria posat perquè fa més por el virus, és pitjor”. 

Mentrestant el tràfec de gent amunt i avall continuava. Això sí, sense les cues habituals de primera hora del matí, i és que sempre hi ha qui intenta avançar l’hora sense avisar i és clar, s’acumula més gent de la prevista.