Un total de dotze persones hauran de restar aïllades a casa de forma preventiva per haver estat en contacte amb el jove de 20 anys que ha patit el primer cas de coronavirus al país. Així ho va confirmar ahir el Govern després d’haver analitzat l’entorn del pacient seguint el protocol establert. Des de l’executiu es va indicar que en principi cap d’aquestes persones, que formen part de l’entorn més proper del jove, no presenta simptomatologia, però tal com va recordar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la patologia té un període d’incubació de 14 dies, per tant, els afectats hauran d’estar aquestes dues setmanes reclosos a casa. Aquestes dotze persones se sumen a les dues dones que ja es trobaven en aquesta situació des de dissabte després de coincidir en un avió amb un afectat pel virus. 


En la roda de premsa que va fer el ministre, acompanyat de la metgessa internista i especialista en infeccions, Odile Sarroca, per explicar l’estat de salut del jove que s’hauria contagiat en un viatge a Milà, justament va anunciar que totes aquestes persones que es trobin en reclusió preventiva pel coronavirus tindran una baixa laboral coberta per la CASS. “Qui estigui malalt, tindrà la baixa mèdica i qui estigui en observació s’ha decidit que tingui una baixa per motius epidemiològics amb igual cobertura que la resta”, va afirmar, i va detallar que aquest tipus de baixes “s’activaran des de la CASS per indicació del ministeri”. La mesura està previst que s’aprovi demà en consell de ministres i s’aplicarà amb efectes retroactius. 

Pacient
Sobre l’estat de salut de l’afectat, el ministre va deixar clar que “els símptomes pràcticament han desaparegut, és un quadre molt ràpid, amb una evolució molt bona i per tant no ens preocupa gens el seu estat de salut”. Tot i l’estat lleu, seguint els protocols, el jove romandrà ingressat fins que en un període de 24 - 48 hores no s’hagin obtingut dos resultats analítics negatius de la presència del virus. Quan això passi, “podrà ser donat d’alta i no revestirà cap risc per a ell ni per a la població”.


Benazet i Sarroca van aprofitar per fer una crida a la calma, recordant que “la majoria de pacients tenen símptomes similars als d’una grip” i que a més, la mortalitat infantil a nivell mundial associada a aquesta patologia és “zero”. La metgessa va remarcar que “el 80% dels casos són lleus, un 20% requereixen ingrés i d’aquests, menys del 5% són casos molt greus”. En aquest darrer supòsit, la complicació vindria perquè es podria generar una pneumònia. “Aquelles persones que tenen malalties de base, el fet de tenir una complicació greu, empitjora el pronòstic, però com en qualsevol altra infecció”, va dir.


Igualment i amb relació a la cura que s’ha de seguir, Sarroca va detallar que “és la mateixa que en una grip, amb antitèrmics”. Si bé “la majoria de casos no requereixen cap tractament i en els casos més greus el més important és el de suport respiratori”. De totes maneres van remarcar que es disposa dels mitjans òptims per afrontar aquests casos.

Avisos
El ministre va recordar que si s’ha viatjat en un país de risc i es pateixen símptomes, el primer que cal fer és trucar al 116 i no anar a urgències, ja que és el servei d’emergències qui activa els protocols per arribar a l’hospital amb el màxim d’aïllament i evitar nous contagis. De fet, al noi ingressat ja se’l va anar a buscar a casa en ambulància.
Des de la setmana passada s’havien rebut 14 trucades en referència a 23 persones pel coronavirus. 10 van ser per informar que es tornava de viatge des d’una zona de risc i les altres demanaven informació prèvia a un viatge. El registre de viatgers té comptabilitzades 57 persones que han estat darrerament a Itàlia, 3 a Corea i 50 que han estat a altres països. El titular de Salut va admetre que “hi ha un col·lapse de trucades”.


Sobre les mesures de prevenció va insistir en les mateixes que s’han anat anunciant fins ara, desaconsellant viatjar a zones de risc, i va remarcar que no es pren la temperatura a l’entrada del país perquè “sabem que no és una mesura eficaç”. Segons el ministre, “el camí és la bona relació de comunicació que hi ha entre tots els estats per poder tractar els contactes”.
Per últim, va deixar clar que els turistes que vinguin al país no tenen cap risc perquè no hi ha transmissió comunitària, que no hi ha major risc de contagi que als estats veïns i que no cal alarmar-se si surten nous casos.