Diari digital d'Andorra Bondia
La Vero, la Carme i la Fernanda posant fil a l'agulla per fer mascaretes.
La Vero, la Carme i la Fernanda posant fil a l'agulla per fer mascaretes.
Dues voluntàries fent mascaretes de Sant Julià de Lòria.
Dues voluntàries fent mascaretes de Sant Julià de Lòria.
Dos voluntaris concentrats en la confecció de mascaretes a Sant Julià.
Dos voluntaris concentrats en la confecció de mascaretes a Sant Julià.

"Ajudar la gent és el més important", diu una de les voluntàries de les mascaretes


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Twitter/M.C.

"Ajudar tota la gent és el més important". D'aquesta manera es manifesta una de les voluntàries, Vero Pereira, que des d'aquest matí, amb dues companyes més, ha posat mans a l'obra a fer realitat una iniciativa compartida per un munt de voluntaris d'arreu del país: la de confeccionar mascaretes solidàries, que tot i que no han de servir pel personal sanitari, han de ser homologades i poden donar un bon servei a la població.

En el seu cas, en assabentar-se de la idea no s'ho va pensar dues vegades i va voler posar el seu talent al servei de la societat, donat que aquesta és també la seva professió. Ara bé, les màquines per cosir estaven al negoci on treballen habitualment i del qual són sòcies les empresàries Mònica Codina i Dolors Cabot, i és per això que fins que no han tingut les autoritzacions oficials oportunes la Vero, la Carme i la Fernanda no han començat a posar-hi fil a l'agulla, i mai millor dit.

En primer lloc, explica la Vero, s'han hagut d'imaginar "com les hauríem de fer" precisament per axò, "perquè han de ser homologades" pel ministeri de Salut, talment com si d'una composició de lloc es tractés. A més havíem de tenir en compte que no podíem estar més de dues persones juntes al local, matitzen tant la Vero com Codina. De manera que s'han organitzat per torns de tres hores, a fi que sempre hi hagi dues mantenint la distància de seguretat que es recomana: un metre de distància entre les dues o millor dos, com s'especifica en l'autorització del Govern. 

Les tres primeres mascaretes han estat per a elles mateixes i com que no tenien el material que va cosit entre les teles han fet servir un plàstic adient, explica la Vero. A continuació, han decidit que el millor era primer tallar les peces de roba i de plàstic "per agilitzar" i així, a la tarda, dedicar-se a cosir. També han deixat preparades els trossos de goma elàstica. "Es un treball en cadena", puntualitza. Al final del matí han deixat material preparat per fer fins a 50 mascaretes.

"El plàstic costa una mica", diu la Vero. I avui per les tres ha estat una novetat: "no ho havíem fet mai". I tot i que han tingut en compte el tutorial que s'ha preparat per a l'ocasió han intentat trobar "truquitos" que els permetessin "fer-les més ràpid". I se n'han sortit perquè si es mira les que han fet elles i les del tutorial es compleix allò de què la diferència, si no te la diuen ni la veus. Els han quedat igual, diu tota contenta.

Demà, tot i que sigui diumenge, hi tornaran "per aquesta causa" hi estan més que disposades, subratlla. "Si entre tots ens hi posem, no hi ha problema", emfatitza la Vero, qui, a més, opina que a Andorra, en general, "ens hem unit força" per fer front a aquesta crisi.

La posada en marxa de la iniciativa

"Tot va començar amb la creació d'un grup" en el qual Mònica Codina i Dolors Cabot s'hi van veure incloses. "Ens hi vam trobar", explica la mateixa Codina. El grup el va crear la presidenta de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Elisa Muxella, qui després va deixar que la iniciativa fes camí.

Un camí que va continuar amb la coordinació del conseller general Roger Padreny, delegat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. De fet, Padreny "és el pont entre el ministeri i tots nosaltres", diu Codina, i coordina tota la logística. Aquest "tots nosaltres" inclou el seu taller de confecció, altres negocis del sector i modistes que tenen la seva màquina de cosir a casa. Codina puntualitza que les mascaretes estan pensades per "fer servei a la població". 

Per les modistes que ho fan confinades des de casa, no hi havia cap problema, però s'havia de permetre l'obertura portes endins dels negocis de confecció perquè per decret era una activitat no autoritzada. D'aquesta manera, la Vero, la Carme i la Fernanda podien fer aquesta tasca de voluntariat. Aquest matí ha arribat l'autorització del Govern amb la condició que es compleixin les mesures de seguretat i les persones que hi treballin ho facin a la distància recomanada. A més, calia que les empreses que proporcionen la roba necessària per confeccionar les mascaretes també tinguessin aquesta autorització. I així ha estat i se les considera que estan "de guàrdia". 

Per Codina, l'avantatge de poder fer aquesta activitat voluntària al seu negoci és que es poden utilitzar les màquines industrials que tenen i se'n podran fer més. Quantes? Les que el ministeri els vagi indicant, afirma.

mascaretes
Mònica Codina
Dolors Cabot
voluntaris

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Hola. ¿Necesitan tela o algún otro material?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte