El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el decret que inclou el nou programa extraordinari d’ajudes al lloguer i quotes hipotecàries per als locals comercials més afectats per les mesures per fer front a la crisi sanitària del coronavirus. El cap de Govern, Xavier Espot, que ha estat l’encarregat de donar a conèixer els detalls del decret que ja havia anunciat divendres passat, ha deixat clar que la voluntat del Govern és “minimitzar l’impacte de les despeses de lloguer en els sectors on la davallada d’activitat ha estat més marcada”. Les ajudes aniran del 25% al 75% del lloguer o la quota hipotecària, en funció de si l’establiment està totalment tancat o si ha pogut mantenir una part de l’activitat, i tal com ja s’havia dit, el topall màxim seran 2.000 euros mensuals. La previsió és que les ajudes puguin arribar a costar fins a 400.000 euros al mes i no es descarta que la xifra es pugui incrementar. De fet, Espot també ha deixat la porta oberta a ampliar les ajudes a altres sectors d’activitat.

Segons ha exposat Espot, s’hi podran acollir bars i cafeteries, locals d’oci nocturn, parcs infantils interiors i agències de viatges. El programa preveu tres categories. El percentatge més alt (75%) va destinat a aquells sectors que estan totalment tancats i “no tenen cap tipus d’ingrés”, com els locals d’oci nocturn o els parcs infantils interiors. També s’hi podran acollir bars i cafeteries sempre que el seu negoci estigui dedicat exclusivament a aquesta activitat –és a dir, que no ofereixen, també, per exemple, servei de restaurant–. En aquest cas, però, la mesura només s’aplica als dies de tancament parcial amb motiu de les mesures addicionals aprovades a principis de mes.

En segon lloc es preveuen ajuts del 50% que van adreçats a les agències de viatges en dedicació exclusiva. El cap de Govern ha apuntat que tot i que es tracta d’un tipus de negoci que no està obligat a tancar, “no hi ha dubte que l’impacte en la xifra de negoci és molt significativa”, ja que les restriccions de moviments i les quarantenes que apliquen alguns països ha fet que els viatges siguin pràcticament inexistents.

Per últim, s’han previst ajudes del 25% del preu del lloguer per als bars i cafeteries que no es dediquen a aquest negoci en exclusiva. Amb tot, des del Govern s'ha fet notar que en queden exclosos els allotjaments turístics i els centres comercials que tinguin un bar o cafeteria com a activitat complementària.

Espot ha deixat clar un cop més que l’import màxim que sufragarà el Govern seran 2.000 euros mensuals, perquè “entenem que és un ajut directe, que tindrà un impacte significatiu per a les arques de l’Estat, i és equitatiu que estigui destinat a les petites empreses que paguen un lloguer o una quota hipotecària d’un import inferior”. Si el pagament s’aplica només sobre un dies, l’ajut mantindrà de manera proporcional el topall.

L’entrada en vigor del paquet d’ajudes serà l’endemà de la seva publicació al BOPA, però tindran efectes retroactius des de l’1 d’octubre en el cas de l’oci nocturn, els parcs infantils i les agències de viatges. Quant als bars i cafeteries, podran demanar-ne l’aplicació a partir del 8 d’octubre, que és el moment en què va entrar en vigor el decret que restringeix l’activitat a només el servei a domicili o per emportar-se.

Cost
A preguntes dels periodistes Espot ha xifrat entre 200.000 i 400.000 euros mensuals el cost que haurà d’assumir el Govern per fer front a les ajudes. Una quantitat, però, que podria arribar a ser més alta i tot. El líder de l’Executiu ha explicat que “és difícil fer una estimació” perquè hi ha una tipologia molt diversa de negocis i desconeixen quants s’hi acabaran adherint.

Igualment, Espot ha manifestat que no es tracta d’un decret de numerus clausus, és a dir, que es podria contemplar la possibilitat d’obrir aquestes ajudes a d’altres sectors que puguin justificar pèrdues per l’impacte de les restriccions lligades a la Covid-19. De totes maneres, ha reiterat que no es pot fer “cafè per a tots” i ha incidit en el fet que el Govern ha fet un esforç per donar moltes ajudes al sector empresarial. “Ja hi ha moltes palanques”, ha subratllat, i ha recordat que les despeses salarials es poden ajustar a través dels ERTOs mentre que per a altres tipus de despeses segueixen en vigor els crèdits tous.