Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del ple enregistrada per una càmera; a partir d’ara les sessions es podran seguir a Youtube en diferit.
Imatge del ple enregistrada per una càmera; a partir d’ara les sessions es podran seguir a Youtube en diferit.

“Alguna cosa fem malament”


Escrit per: 
A. Doral

Coincidents en la diagnosi, sense cap acord per trobar-hi remei. Podria servir com a resum del punt que, novament, va centrar el ple de l’Ajuntament de la Seu dilluns al vespre: el greu problema d’habitatge a la ciutat. Una “bola de neu”, una “bomba a punt d’esclatar”, segons la regidora de Compromís Carlota Valls. Al seu partit els grups que formen l’equip de govern (Junts i ERC) els van rebutjar una moció per adquirir un immoble (propietat de la Sareb, banco malo) i dedicar-lo a lloguer a preus accessibles. “Alguna cosa estem fent tots malament”, va entonar Valls, referint-se a totes les administracions, després que des de la CUP Xènia Antona, tot i donar suport a la moció, i el tinent d’alcalde d’Habitatge, Joan Gurrera, llancessin la pilota al sostre de les polítiques estatals.
    
Dades més concretes van passar per la sessió plenària, com ara que només han estat dues les famílies vulnerables de plaça Europa que han demanat ajuda als serveis socials municipals per sortir del bloc ocupat il·legalment, cosa que denota poc interès per part dels afectats, va suggerir Gurrera, que  també va confessar impotència per actuar davant la nova ocupació, al carrer de La Salle: ha de ser la propietat qui denunciï perquè la Justícia pugui intervenir. “Amb la legislació estatal vigent, poca cosa es pot fer i les eines són molt limitades”.

Tornem a la moció, proposta de Compromís davant del “problema de primer ordre” de l’habitatge: que l’Ajuntament iniciés negociacions al juny per adquirir “a un preu raonable” el bloc de l’avinguda del Valira, número 9. Angoixa i desestructuració familiar, impagaments, ocupacions il·legals i degradació de la convivència. Aquests van ser alguns dels efectes desgranats per Valls com a conseqüència de la manca d’un lloc digne i assequible on viure.  “Una  bomba que pot esclatar”.

“Allò que ja hem pagat”
“És interessant tota política que sigui compra d’habitatge per a ús social, però també des del govern des de l’Estat Espanyol hi ha una responsabilitat”, va respondre des de la CUP Xènia Antona, per a qui és qüestionable “haver de tornar a comprar allò que ja hem pagat entre tots” (amb els ajuts públics al sistema bancari) quan hi ha una  llei que “permet expropiar”, va recordar. Amb tot, la seva formació es va adherir a la proposta, amb puntualització de Bernat Lavaquiol: no es pot “criminalitzar qui allibera pisos de la banca”.

Gurrera va donar els arguments de les formacions al govern municipal en contra de la iniciativa. El primer, que “si el venedor no vol vendre” no hi ha compra possible, i seria el que passa en aquest cas. “Hem consultat amb la Sareb, que té dotze pisos, i Graminia, que en té quatre, i no estan a la venda”, va assegurar. A banda, el procediment: l’Ajuntament no pot comprar un pis, sinó “acollir-nos al dret de tanteig quan hi ha una ordre  de desnonament” i si no, expropiació o subhasta pública.
    
Gurrera va defensar els “tres fronts” d’acció de la política d’habitatge municipal: que els propietaris cedeixin pisos de lloguer a l’Ajuntament perquè el gestioni (n’hi ha dos cedits i tres de promesos); el conveni amb la Fundació Hàbitat 3 (es compraran cinc pisos previsiblement) i l’acord amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (amb vuit habitatges i tres més en perspectiva). Va destacar també el llegat  de Joan Obiols Cordellana –en usdefruit: s’ha de tornar en 99 anys–  “si no fos per aquesta oportunitat, seria millor invertir en una parcel·la a l’Horta del Valira”.

365 peticions d’ajut
Pel que fa als ajuts al lloguer, va recordar que es va tancar el període amb 65 sol·licituds per a majors de 65 anys,  i 300 peticions en la convocatòria general, oberta fins divendres.

Crisi d’habitatge a banda, el ple va prendre la decisió, amb acord unànime, de declarar Bé Cultural d’Interès Local (BICL) el jaciment arqueològic al pati de Les Monges, on es continuarà excavant i s’espera trobar restes de l’antiga muralla.

alguna
cosa
fem
malament
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic