Diari digital d'Andorra Bondia
Un integrant del cos d’agents rurals revisant el parc solar del Planell de la Tossa.
Un integrant del cos d’agents rurals revisant el parc solar del Planell de la Tossa.

Analitzats dos dels set trams de frontera en revisió amb Espanya


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agents Rurals

Els treballs entre Andorra i Espanya per delimitar els límits fronterers al Planell de la Tossa segueixen endavant, però a un ritme lent. De moment s’han analitzat dos trams dels set que hi ha en revisió i s’espera que els treballs durin “anys”. De fet, de moment “no es negocia res, ara es fan estudis tècnics”, aclareix l’ambaixador d’Espanya a Andorra i president per la part espanyola de la comissió mixta, Àngel Ros. 

Malgrat que el conflicte va néixer a Pal, amb la  instal·lació del parc fotovoltaic, els treballs no se centren només allí, sinó que es revisa “tota la frontera”. “S’està fent un treball semblant al que es va fer, fa deu o dotze anys, amb França i per tant, es va resseguint tota la frontera”, apunta Ros, que afegeix que “dels set trams que s’han identificat de frontera, ja se n’han estudiat dos”. Però per ara no avança resultats. “No es veu res perquè no està acabat, però si es veiés tampoc li diria”, remarca.

I és que si bé les tasques han començat pel punt de conflicte, “la part negociadora començarà quan tècnicament s’hagin resolt els set trams. Llavors és quan caldrà tenir els estudis tècnics al davant i posar-se a negociar”. L’ambaixador defensa que per poder prendre partit primer cal “tenir el marc general”. I l’elaboració dels estudis tècnics és un procés “molt llarg”. Cal visitar crestes de muntanyes i zones que durant l’hivern estan cobertes de neu, per tant, actualment aquests treballs estan aturats. “No es pot anar a buscar antics senyals”, explica, per tal de plasmar-les sobre sistemes de cartografia automàtica i modelitzar una frontera orientativa. A la pràctica, “només es poden aprofitar tres o quatre mesos a l’any”, per tant, adverteix, “és un tema que durarà anys”. A més, com s’ha dit, no serà fins que aquests estudis tècnics estiguin acabats que es podrà començar el procés negociador. Serà un tema, doncs, que haurà de seguir el successor de Ros.
En canvi, la part que no s’ha aturat és la documental. En aquesta ocasió la tasca es fa a les parròquies, en el cas d’Andorra, o als municipis en el cas d’Espanya. “S’estudia l’evolució al llarg del temps i els fets jurídics” que  es trobin documentats en relació amb la frontera.

Els treballs tècnics van a càrrec de l’Institut Geogràfic Nacional Espanyol i de l’Institut Geogràfic de l’Exèrcit per part espanyola, ja que segons Ros, “són els dos grans operadors de geografia i cartografia de l’Estat”, i del ministeri de Territori en el cas d’Andorra que és qui té els recursos geogràfics i cartogràfics al Principat.

Andorra
agents rurals
frontera
Ros
Espanya

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Clar , perquè l'impecable l'Institut Cartogràfic de Catalunya, és de "segona divisió"...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte