Diari digital d'Andorra Bondia
El Comitè Europeu dels Drets Socials vol més informació sobre la remuneració igualitària.
El Comitè Europeu dels Drets Socials vol més informació sobre la remuneració igualitària.

Andorra aprova nou dels quinze drets laborals de la Carta Social


Escrit per: 
Redacció

El Comitè Europeu dels Drets Socials va fer públiques ahir les conclusions de l’informe presentat pel Principat sobre els articles de la Carta Social Europea amb els drets vinculats al treball. El període de referència de l’informe és de l’1 de gener del 2013 al  31 de desembre del 2016. En el seu informe, el Comitè assenyala que Andorra compleix nou de les quinze disposicions analitzades, ajorna la valoració i avaluació de tres, i de tres més en manifesta la no-conformitat.

La Carta Social Europea ha donat la conformitat a les disposicions referides a les condicions de treball igualitàries, tant en la durada del treball com en els dies de descans i en festius i les vacances pagades, així com en els contractes de treball. També acompleix les disposicions relatives als drets a la remuneració igualitària sobre la limitació de les retencions en els salaris, en els drets sindicals i en el dret a la dignitat en el treball, tant pel que fa a l’assetjament sexual com el moral.
L’informe també mostra tres no-conformitats que ja apareixien en les avaluacions sobre drets laborals del 2010 i del 2014, amb relació al treball nocturn, al dret  a una remuneració suficient i a un termini de preavís raonable en el cas de cessament de la feina. El Govern considera que en la pròxima avaluació es podria obtenir la conformitat en dos dels tres punts amb els avenços fets.
Quant al dret a condicions de treball igualitàries i l’eliminació dels riscos en cas de treballs perillosos o insalubres, el Comitè demana informació complementària. Respecte a l’ajornament d’avaluació referit al dret a una remuneració igualitària i l’increment de la remuneració per hores suplementàries, ha sol·licitat la informació sobre el nombre de persones que, d’acord amb la Llei de Codi de relacions laborals, ocupen llocs de treball considerats càrrecs de confiança, que queden exclosos del règim de jornada legal de treball. Amb relació a l’ajornament referit al dret a una remuneració igualitària i de no-discriminació entre dones i homes, el Comitè vol tenir informacions sobre sentències judicials de primera instància en litigis que versin sobre discriminació salarial i dels mètodes de comparació dels salaris d’empreses que formin part d’un mateix grup.
El Govern ha valorat la publicació de les conclusions amb satisfacció.

 

Carta Social Europea
treball
Número de vots: 38
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic