Diari digital d'Andorra Bondia
Periodistes realitzant el seu treball en un acte.
Periodistes realitzant el seu treball en un acte.

Andorra baixa dues posicions en el rànquing de llibertat de premsa


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Andorra ha baixat dos llocs en la Classificació Mundial de Llibertat de Premsa 2021 elaborada per Reporters Sense Fronteres (RSF). El llistat, que classifica els països de millor a pitjor, situa el Principat en la posició 39a després de tres anys ocupant la 37a.

L’organització reitera en l’informe d’aquest any que el sector financer continua tenint un gran pes i que els mitjans de comunicació segueixen estant subjectes als “omnipresents” poders de les grans empreses privades, el Govern i l’Església. Reporters Sense Fronteres destaca que això adquireix una major importància si es té en compte que es tracta d’un país petit, que deixa poc espai a la privacitat, l’anonimat i la independència dels periodistes, “tres condicions indispensables per a la llibertat de premsa”.

L’organització exposa que durant el 2020, el Principat va patir una crisi econòmica i sanitària sense precedents, tenint en compte les restriccions imposades per Espanya i França i el fet que presentés una de les taxes de Covid-19 per habitant de les més altes del món. Davant d’això, Reporters Sense Fronteres observa que els mitjans andorrans no van criticar gaire la gestió de la pandèmia per part del Govern, “possiblement perquè els principals mitjans reben considerables ingressos per la publicitat institucional”. En aquest sentit remarca que la relació entre poder i mitjans de comunicació a Andorra segueix sent poc transparent, al mateix temps que afegeix que continua existint el model de “vincles estrets i opacs” que marquen la governança del país.

Reporters Sense Fronteres va incloure Andorra per primer cop al rànquing mundial l’any 2013. Aleshores la va situar al cinquè lloc d’una llista de 180 països. El 2014 va mantenir-se en la posició, però el 2015 va caure a la 32. Un any després va baixar a la 33 i el 2017 a la 35. Després es va mantenir a la posició 37 durant tres anys.

El rànquing del 2021 de Reporters Sense Fronteres situa en primera, segona i tercera posició Noruega, Finlàndia i Suècia, respectivament. França es troba en el lloc 34 i Espanya en el 29. Liechtenstein està a la posició 23, Estats Units a la 44, Alemanya a la 13, i Gran Bretanya a la 33, per donar alguns exemples.

 

llibertat de premsa
mitjans de comunicació
Reporters sense Fronteres
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic