Diari digital d'Andorra Bondia
El mapa sobre la llibertat de premsa 2022.
El mapa sobre la llibertat de premsa 2022.

Andorra cau 14 posicions en el rànquing de llibertat de premsa


Escrit per: 
Redacció / Foto: RSF

Andorra ha baixat 14 llocs en la Classificació Mundial de Llibertat de Premsa 2022 elaborada per Reporters Sense Fronteres (RSF) publicada avui mateix. El llistat, que classifica els països de millor a pitjor, situa el Principat en la posició 53a després d'ocupar l'any passat la posició 39 i de tres anys havent ocupat la 37a.

Segons s'exposa en l'anàlisi, la situació del Principat es titla de "problemàtica", ja que el país té els obstacles propis dels països petits per a l'exercici lliure del periodisme, sobretot la manca de pluralitat i les ingerències constants del poder polític i econòmic amb uns mitjans de comunicació majoritàriament en mans d'empresari amb interessos.

Precisament la concentració dels interessos econòmics és el que fa que els mitjans estiguin reduïts a la mínima expressió no només pel que fa al nombre sinó a la seva fortalesa i independència. Des del punt de vista del context polític, cal tenir en compte que la tradició democràtica al Principat és relativament recent, la qual cosa unida a la influència de les elits econòmiques en totes les institucions del país "configuren un model opac", diu l'informe, en el qual els poders de l'Estat no acaben d'estar diferenciats i en el qual pocs periodistes independents poden exercir com a contrapoder.

Pel que fa al marc legal, tot i que la censura oficial no existeix, amb uns mitjans públics proclius al Govern i uns mitjans privats controlats per empresaris o banquers, "no cal silenciar un paisatge mediàtic dòcil en el relat de la quotidianitat del Principat, poc donat a la investigació dels escàndols financers del país i procliu a l'autocensura".

Quant al context econòmic, Reporters Sense Fronteres assenyala que la influència de la banca és omnipresent i condiciona dràsticament les inversions en publicitat, cosa que marca la línia editorial de les publicacions.

Finalment, en relació amb el panorama sociocultural, l'informe remarca que la tradició conservadora d'un país marcat per l'Església catòlica pot condicionar la independència dels mitjans. Així, l'informe posa en relleu que a Andorra els periodistes no tenen accés per a entrevistes o com a fonts d'informació a jutges, magistrats o d'altres membres "d'un sistema judicial arcaic".

Reporters Sense Fronteres va incloure Andorra per primer cop al rànquing mundial l’any 2013. Aleshores la va situar al cinquè lloc d’una llista de 180 països. El 2014 va mantenir-se en la posició, però el 2015 va caure a la 32. Un any després va baixar a la 33 i el 2017 a la 35. Després es va mantenir a la posició 37 durant tres anys.

El rànquing del 2022 de Reporters Sense Fronteres situa en primera, segona i tercera posició Noruega, Dinamarca i Suècia, respectivament. França es troba en el lloc 26 i Espanya en el 32. 

Andorra
ranquing
llibertat de premsa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte