Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.
El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.

Andorra certificarà títols acadèmics amb 'blockchain'


Escrit per: 
Agències / Foto: B.N.

Andorra digitalitzarà i registrarà els títols acadèmics d'ensenyament superior a la 'blockchain' (cadena de blocs) al final d'aquest curs, el qual convertirà el Principat, juntament amb Malta, en un dels països pioners en utilitzar aquesta tecnologia. La 'blockchain' permer guanyar en seguretat, temps i estalvi econòmic. Una de les principals novetats és que a part de garantir la fiabilitat dels documents expedits, obre la possibilitat que en un futur ja no sigui necessària la postil·la de la Haia en el reconeixement de títols en l'àmbit internacional.

A més, el títol i el suplement europeu al diploma seran documents digitals de fàcil accés i verificació per a les institucions d'ensenyament i per a les persones que contracten aportant totes les garanties de fiabilitat de les dades. El projecte es desenvolupa en el marc del Blockchain Lab que Actua ha impulsat amb la col·laboració del Govern, Andorra Telecom i FEDA amb la finalitat d'explorar el potencial d'aquesta tecnologia en aplicacions pràctiques al país. En aquest primer projecte pilot, el grup de treball ha incorporat l'empresa andorrana BTC Assessors que ha estat l'encarregada de codissenyar i executar la solució tècnica del projecte.

Aquest curs s'expediran uns 150 títols. El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha explicat aquest dijous que la prova pilot consisteix en digitalitzar i registrar les titulacions estatals d'ensenyament superior (Diploma professional avançat-DPA, batxèlor, màster i doctorat) així com els suplements europeus al diploma (SED) amb la 'blockchain'. Jover, que ja s'ha reunit amb el seu homòleg de Malta, ha destacat que és més fàcil posar en pràctica el projecte en un país petit que en un de gran.

El director d'Actua Innovació, Marc Pons, ha destacat, per la seva banda, que "la tecnologia 'blockchian' permet crear un registre immutable, on un cop registrada la informació de validació referent a les titulacions acadèmiques, aquesta no es pot modificar ni eliminar". Finalment, el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha indicat que l'empresa ha posat en marxa un programa de transformació digital que té entre els seus objectius afavorir la innovació i que preveu l'ús de tecnologies com la 'blockchain'.

Els primers títols seran els d'ensenyament superior del curs 2018-2019, que també s'emetran en format paper. Durant un primer temps s'emetran els títols en els dos suports, la qual cosa no implicarà un augment del cost de la titulació.

certificarà
títols
Andorra
acadèmics
'blockchain'
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic