Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra dona suport al diccionari en línia sobre els drets humans
Andorra dona suport al diccionari en línia sobre els drets humans

Andorra dona suport al diccionari en línia sobre els drets humans


Escrit per: 
Redacció

El Centre de Terminologia de Catalunya (Termcat) ha publicat la Terminologia dels drets humans, que ha elaborat amb el suport del Govern d’Andorra i en què es difonen més de cent termes relacionats amb aquest àmbit, com ara dret a l’educació, dret d’asil, llibertat d’expressió i crim contra la humanitat. L’obra s’acompanya amb una infografia interactiva amb els termes de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Els drets humans i les llibertats fonamentals són el conjunt de drets i llibertats de caràcter universal, inalienable i inderogable inherents a totes les persones, i són objecte de protecció del dret internacional i del dret intern dels estats democràtics. Són un tema d’interès per als mitjans de comunicació i per als agents que vetllen per promoure’ls o que organitzen campanyes de sensibilització. Malauradament, també són presents en l’actualitat informativa quan es vulneren.
Aquest diccionari recull i defineix més d’un centenar de termes relacionats amb l’esfera dels drets humans, concretament els principals drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, així com els drets col·lectius i les llibertats fonamentals de les persones. Per exemple, s’hi poden trobar termes com ara dret a l’educació, dret a l’habitatge, dret a eleccions lliures, dret al desenvolupament, dret d’asil, dret de vaga i llibertat d’expressió. També inclou algunes entrades referides a violacions greus dels drets humans, com ara crim contra la humanitat, discriminació racial, prostitució forçosa o tortura.
Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès, la definició i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient. Com a material complementari, el Termcat ha preparat una infografia de la Declaració Universal dels Drets Humans, en què es poden consultar de forma interactiva els trenta articles de la Declaració i els termes que s’hi esmenten.
Aquest conjunt de termes forma part, alhora, d’un diccionari més ampli, en curs d’elaboració, dedicat a les relacions internacionals. Els drets humans són un àmbit d’interès per si mateixos, i per aquest motiu s’ha considerat oportú avançar la publicació de la terminologia d’aquest sector.

Termcat
Govern d'Andorra
drets humans
terminologies
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic