La trobada mantinguda entre la plataforma Andorra ens mou i el raonador del ciutadà la setmana passada ja ha tingut els seus fruits: una reunió amb els comuns en la qual el col·lectiu espera poder aclarir diversos interrogants que envolten el projecte del telefèric del pic del Carroi. La petició d’una trobada amb les corporacions d’Andorra la Vella i la Massana es va fer l’11 de desembre i es va tornar a sol·licitar el 4 de gener. Només el raonador va donar resposta i el 12 de gener es va reunir amb un grup de representants. Just després de la trobada, els comuns van trucar donant-los audiència per ahir, un fet que els opositors a la construcció del giny vinculen a l’efecte raonador.

Andorra ens mou va decidir adreçar-se a Marc Vila davant la situació de desemparament en què consideren que es troben els ciutadans per l’incompliment dels programes electorals, un fet que consideren un frau a l’electorat i un element que genera desafecció vers els partits polítics. En la trobada, segons les fonts consultades, el raonador del ciutadà va coincidir que s’està erosionant la qualitat democràtica i mostra d’això és que, si bé tradicionalment Andorra tenia una participació electoral de les més altes dels estats veïns, des de fa uns anys l’abstenció segueix una tendència a l’alça. Aquesta pèrdua de la qualitat democràtica esperen que pugui ser recollida en els informes de la institució. 

La plataforma va insistir ahir   que abans d’adjudicar a una empresa l’elaboració del plec de bases del telefèric, els comuns haurien d’haver encarregat un avantprojecte per conèixer les repercussions econòmiques d’aquest (com ara el nombre d’esquiadors de més que rebrà EMAP o el percentatge que no passarà pel centre de la Massana), les alternatives de sortida del giny, i el nombre de passatgers, entre d’altres. L’opció escollida per les corporacions és una “fugida endavant” que el col·lectiu assenyala que les empreses que es presentin al concurs agafaran gustosament.

Un altre dels principals aspectes que preocupa la plataforma és el risc, o l’oportunitat segons com es miri, que als Cortals de Sispony s’hi faci una estació intermèdia que serveixi per crear-hi un nou peu de pistes. Això generaria una especulació immobiliària a la zona que les institucions estan callant, temen els contraris al giny, que tampoc entenen l’interès de la Massana a convertir Andorra la Vella en peu de pistes a no ser que es busqui poder atraure més esquiadors a l’estació per ajudar a l’equilibri econòmic d’EMAP.

La plataforma també reivindica que en la licitació de la concessió del giny s’inclogui una clàusula que obligui l’adjudicatària a disposar d’una fiança bancària per desmuntar el telefèric i restablir el terreny en cas de fallida o a la fi de la concessió.

En la trobada amb les corporacions, el col·lectiu esperava saber quan es posarà a informació pública el projecte, si es farà una consulta als ciutadans, si el giny anirà fins a Pal i si tindrà parada als Cortals de Sispony, i quin pressupost preveuen els comuns. També volen conèixer com esperen assegurar que no compromet el desenvolupament sostenible, el medi ambient i els recursos naturals; com es farà compatible la massificació a la serra d’Enclar amb la candidatura del país a Reserva de la Biosfera de la Unesco; i quan es farà un estudi d’impacte ambiental amb la participació ciutadana.
Andorra ens mou assenyala que els incompliments dels programes electorals i la realització d’actuacions contràries a alguns convenis internacionals signats per Andorra sovint freguen la il·legalitat. Amb tot, lamenta que les ONGs no disposen dels recursos econòmics necessaris per impulsar accions judicials per reconduir aquestes “actituds perverses”.