Diari digital d'Andorra Bondia
El debat electoral del 2015 organitzat per l'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra.
El debat electoral del 2015 organitzat per l'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra.

Andorra es manté en el 37è lloc del rànquing de llibertat de premsa


Escrit per: 
M.S. / Foto: BonDia

Andorra es manté en el 37è lloc del rànquing mundial sobre la llibertat de premsa que elabora anualment Reporters Sense Fronteres, segons l'avançament que ha donat a conèixer avui l'organització. 

Igual com en anteriors edicions de l'informe de RSF, que remarca que tot i que "no es considera Andorra un paradís fiscal" s'està "encara lluny de treure's aquesta reputació", incideix en la gran dependència dels mitjans de comunicació dels poders econòmics, polítics i religiosos, a la vegada que assenyala l’alta presència de conflictes d’interès i la gran dificultat que tenen els periodistes per cobrir les activitats de les entitats bancàries. A això hi afegeixen l’absència de textos legals que vetllin per la llibertat d’informació, sobretot pel que fa a la regulació de la confidencialitat periodística.  

Cal recordar que Reporters Sense Fronteres, que incideix també en que les dimensions del Principat deixa poc espai a la privacitat, l’anonimat i la independència dels periodistes, va incloure Andorra per primera vegada en aquest rànquing l'any 2013 i la va situar en el 5è lloc, posició que va mantenir també l'any següent. El 2015 però, el Principat va registrar la caiguda més gran en la classificació i va perdre 27 posicions fins a situar-se en el 32è lloc, una davallada que es va justificar en el fet que el país pagava "el preu de la falta d'independència dels mitjans de comunicació davant els poders econòmic, polític i religiós".

Des d'aleshores, tot i que de forma més moderada, Andorra ha anat baixant mica en mica en rànquing, ocupant el 33è lloc el 2016, el 35è el 2017, i finalment el 37è els tres darrers anys.

El rànquing el lideren un any més Noriega i Finlàndia, mentre Dinamarca avança dues posicions i se situa en el tercer lloc superant Suècia i Holanda, que cauen un lloc, i ocupen el quart i el cinquè, respectivament.

Pel que fa als paaïsos veïns, Espanya es manté en la 29a posició, mentre França per dos llocs i cau fins a la 34a posició d'un rànqing que tanquen la Xina (177), Eritrea (178), Turkmenistán (179) i Corea del Nord, que ocupa el darrer lloc.

L'informe de RSF, que destaca que la "propera dècada serà clau pel futur del periodisme" i apunta a la crisi de la Covid-19 com un factor més que s'afegeix a "les múltiples crisis que amenacen el dret a una informació gratuïta, independent, plural i fiable", posa de manifest l'empitjorament de la llibertat de premsa a Europa, on tradicionalment sempre havia estat en millor situació que a d'altres regions del món, i n'apunta a la debilitació de l'Estat de dret, la violència i a la crisis econòmica i digital com a possibles causes i factors a tenir en compte.

Així, RSF celebra que la llibertat de premsa "ocupi una posició important dins l'agenda de la Comissió Europea" i dona suport al full de ruta establert per la comissària  Věra Jourová, vicepresidenta encarregada de Valors i Transparència, per tal d'enfortir la llibertat dels mitjans de comunicació, fer que les xarxes socials assumeixin les seves responsabilitats i protegir els processos democràtics.

Amb tot, l'organització assegura que si les institucions comunitàries comencen a donar un lloc rellevant a la llibertat d'informació és perquè "assumeixen que existeix un gran risc que la situació es deteriori", i posa d'exemple el "gir autoritari" d'Hongria, on escudant-se en la pandèmia de coronavirus el president Viktor Orbán s'ha atorgat "plens poder per temps indefinit" i impulsat una llei que "castiga amb cinc anys de presó la difusió de notícies falses". Per RSF aquesta llei no és res més que una eina "al servei de les autoritats polítiques i judicials" per tal de "pressionar els mitjans de comunicació independents".

Andorra
manté
ranquing
llibertat
premsa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte